Sport

2012.07.25. 17:00

Galaktico minden szinten

Zalaegerszeg - A Galaktico Biliárd SE stabil középcsapatként zárta a 2011-es évet a honi pool biliárd bajnokság első osztályában. Ezek után váratlan fordulat volt, hogy idén még nem érkezett hír az egyesület háza tájáról.

Bóbics László

Novák Zoltán, az egyesület vezetője elmondta: nagy változások történtek tavaly ősszel a Magyar Biliárd Szövetségben, és mindez persze kihatott a sportágra is.
 
- Az új elnök a sportcsatornák snooker és pool biliárd közvetítéseiből is jól ismert Kurucz László lett, a pool szakágat pedig Dobossy Beatrix vezeti eztán - sorolta a történéseket Novák Zoltán.  A vezetés a csapatok és játékosok véleményét figyelembe véve több, a versenyzés alapjait érintő, remélhetőleg pozitív változtatást hajtott végre. Az első, hogy az oda-visszavágós, tavaszi-őszi lebonyolítású bajnokságot őszi-tavaszi váltja, s ez az oka, hogy 2012 első fele holtszezon lett a számunkra. Örülünk a döntésnek, mert eddig a szezon két fele között akár öt hónap szünet is lehetett, s most ez két hónapra rövidül. A formában maradás szempontjából nem mindegy.

Fontos változás, hogy a jövőben első és második szintű országos egyéni versenyeket rendeznek, avagy tulajdonképpen minőség alapján kétfelé vágják a mezőnyt. A Galaktico elnöke szerint ez két szempontból is jó döntés:
 
- Egyrészt, mert így hasonló tudású játékosok játszanak egymással. Másrészt a ketté-osztott mezőny miatt hamarabb befejeződik egy-egy verseny, a tornák minden esetben egynaposak lesznek. Ez nagy könnyebbség, jelentősen csökkenti a költségeket.

Az átszervezés miatt előállt holtszezonban az egerszegiek is egyéni viadalokon indultak. Bár ezek persze nem pótolhatják a csapatbajnoki csatákat.
Közben pedig a háttérben gőzerővel zajlott az új bajnokság új csapatának építése.
 
- Tavaly két csapattal szerepeltünk, az egyik az első, a másik a harmadosztályban indult. Azóta nagy örömünkre öt fővel gyarapodott az egyesületünk. Négyen gyakorlatilag kezdő játékosok, míg egy tapasztaltabb biliárdos Sopronból érkezett. Ő segíthet abban, hogy a stabil első osztályú tagságunkat megtartsuk, esetleg azt az eredményt túlszárnyaljuk. Ha anyagi lehetőségeink engedik, fiatal játékosokkal két harmadosztályú csapatot is indítunk, s az egyiktől feltétlenül NB II-es feljutást várunk. Így kialakulna egy ideális állapot, miszerint mindhárom osztályban lenne egy csapatunk, s a játékosaink tudásuknak, edzettségi állapotuknak megfelelő szinten tudnak majd játszani.


ZALAI SPORTTÁRS VEZETI A RÉGIÓT

Megyénk - nem meglepő módon - Vas és Győr-Moson-Sopron megyével együtt a nyugat-dunántúli régióba tartozik - mostantól biliárd-szempontból is. Zalai szempontból fontos hír, hogy ennek a "szervezeti egységnek" az élére nagykanizsai sporttárs, Somogyi Jenő került. A régiók jelentősége, hogy az országos egyéni versenyeket mostantól ezeken belül selejtezők előzik majd meg, és az indulók az itt elért eredmények alapján adhatják be nevezésüket a nemzeti szintű viadalokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!