Sport

2011.06.06. 09:25

Orbán Éva olimpiai szintet dobott

Mind külsőségeiben, mind pedig tartalmában sikeres versenyt bonyolított le szombaton délután a Városi Sportcentrumban a Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club.

Bóbics László

A Mol Kupa felnőtt nyílt vidékbajnokságon és a felnőtt verseny keretében megrendezett Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb atléta? országos döntőjén 540(!) magyar atléta állt rajthoz.

Szakály István, a szervezőbizottság vezetője elégedetten és megkönnyebbülten nyilatkozott a verseny után.

- A legnagyobb bravúr az volt a 24. alkalommal megrendezett versenyen, hogy zalaegerszegi névadó szponzor hiányában a legnagyobb magyar cég, a Mol Nyrt. marketingvezetője, Kolozár Andrea a korábbi évek jó tapasztalata alapján 2011-ben felvállalta a fővédnökséget és az ezzel együtt járó névadó főszponzori tisztet is - kezdte a volt válogatott atlétából lett jeles sportvezető. - A Mol nem csalódott, hisz Orbán Évának, a VEDAC kiváló kalapácsvetőjének megnyitotta az utat a londoni olimpiára. A névadó szponzor által felajánlott, a legjobb férfi atlétának járó díjat is kalapácsvető, Németh Kristóf vehette át. Az ő kezéből 73,46 m-re repült a kalapács.


A rangos rendezvény után érhetően Orbán Éva volt a mezőny legboldogabb embere. A veszprémi kalapácsvetőnő nemcsak a verseny fődíját, a Mol-kupát, hanem a londoni repülőjegyet is megnyerte Zalaegerszegen. Az ifjú hölgy a 8. magyar atléta, aki olimpiai kvótát szerzett.

- Mindig szívesen versenyzek Zalaegerszegen, mert jók a feltételek és korrekt a rendezés. A jövőben még inkább kedvenc városom lesz a zalai megyeszékhely. A 69 méter 66 centiméteres eredményemnek érhetően örülök, ez a siker újabb nagy lendületet adhat a további munkához - nyilatkozta nagy boldogana most már olimpiai reményekkel álmodó különdíjas sportoló.

- Még egy szívet melengető ünnepélyes aktust is lebonyolíthattunk - vette vissza a szót Szakály István. - Dr. Gyimesi Endrét, városunk előző polgármesterét örökös tiszteletbeli atlétának választotta meg sportegyesületünk. Az erről szóló diplomát a díjátadáskor vette át elnökünktől, Tóth Zoltántól a klubunknak nagyon sok segítséget nyújtó országgyűlési képviselő. Az időjárással szerencsénk is volt, hisz a gyülekező viharfelhők elkerülték a sporttelepet, s a sportolóknak csak a páradús levegővel kellett megküzdeni.

- Mennyire elégedett megyénk sportolóinak teljesítményével?

- A zalai atléták, bár az idei világversenyekre kvótát nem szereztek, nem vallottak ezúttal sem szégyent. Szűcs Valdó 110 m gáton, Némethy Zsófia pedig 400 m gáton járt közela korosztályos vb-szinthez. Bognár Szabolcs és tanítványai pedig diszkoszvetésben szerepeltek jól, s nyertek érmeket. A verseny végén a magyar versenybizottság elnöke is megdicsérte kollégáimat a kiváló, zökkenőmentes rendezésért. Jövő-re a jubileumi, 25. vidékbajnokságot legalább az idei színvonalon szeretnénk megrendezni.


A felnőttek és a gyerekek közös versenye
A felnőtt vidékbajnokság és a „Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb atléta?” verseny egy időben történő rendezése jó döntés. A jövő atlétái „testközelből” láthatták a honi mezőny meghatározó tudású atlétáit. Arról nem is beszélve, hogy olyan technikai elemeket is elleshettek, amelyekkel később ők is a sportág hazai elitjéhez tartozhatnak majd. Ehhez persze még nagyon sok edzésen meg kell majd izzadniuk és sok szabadidőről le kell mondaniuk a következő években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!