Sport

2010.11.20. 06:29

A brazil kaland: Szekeres Dorina már dél-amerikai rekorder is

Szekeres Dorina hazai eredményeiről rendszeresen beszámolunk, azonban eddig kevesen értesülhettek arról, hogy az EuropTec- Zalavíz ZÚK úszója immár dél-amerikai rekorder is. Méghozzá a brazil Fluminense csapatával, ám a kérdés inkább az: de mit keresett Rio de Janeiróban?

Kerkai Attila

Éppenséggel mi is ezt kérdeztük tőle, most, hogy hazaérkezett és a rövidpályás országos bajnokság is véget ért számára. Merthogy szűk egy hónapja még élvezte a dél-amerikai napsütést, igaz, nem nyaralni utazott Brazíliába.

- Ez valóban egy érdekes történet, a lényeg pedig az, hogy Rio de Janeiro nyílt úszóbajnokságára a Fluminense csapata igazolt le - kezd mondandójába Dorina, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, hogy az ember lánya átugrik a világ túlsó felére egy bajnokság kedvéért... De halljuk a további részleteket! - Mint az sokan tudják, 2016-ban a brazil metropolisz rendezi a nyári olimpai játékokat és a helyiek már most óriási pénz áldoznak a sport fejlesztésére. Ennek megfelelően a konkurenciaharc is megnőtt a helyi klubok, csapatok között, a Fluminensének pedig jelenleg nem volt megfelelően jó hátúszója, így igazolniuk kellett a remélt sikeres szereplés érdekében.


Mindezzel nincs is gond, de hogy találnak rá egy magyar, közelebbről egerszegi úszóra? Még akkor is, ha ismert: Szekeres Dorina a magyar válogatott keretének is tagja.

A válasz a kapcsolatokban rejlik, méghozzá az FTC részéről, melynek úszószakosztályából két-három éve jártak már a brazil klubnál, s megmaradt a kapcsolat.

- Előttem is jártak magyarok a dél-amerikai országban, hiszen egy hónappal korábban Jakabos Zsuzsát és Verrasztó Evelynt is hasonlóképpen leigazolta egy klub, ám ők a nyílt brazil bajnokságban vettek részt - meséli tovább történetét Dorina, aki nem csinál titkot belőle: csak keveset gondolkodott azon, hogy utazzon-e. - Szóval szóltak, hogy a riói bajnokságban a Fluminense hátúszót keres, így keltem útra és jött velem egy portugál lány is, aki a budapesti Eb-n 100 pillangón volt döntős. Városi bajnokságról beszélünk, ám ez sokkal komolyabb, mint amit mi itthon elképzelünk és a léptékek is összehasonlíthatatlanok a magyar viszonyokkal. Ahogy említettem, óriási a rivalizálás, mi a Fluminensével megnyertük a csapatversenyt, én győztem a három hátúszószámban és 400 vegyesen is, valamint két váltószámban is elsők lettünk. Sőt, a négyszer ötvenméteres vegyes váltóban dél-amerikai rekordot javítottunk. A rivális klubot amúgy alaposan meglepte, hogy a Fluminense két külföldi úszót igazolt a bajnokságra. A csapatverseny végeredményének kihirdetésekor például nem is álltak oda a dobogóhoz... Mindenesetre a szabályok megengedik a vendégsportolók szerződtetését, s hogy miért éri meg nekik ez? Ezen én is csodálkoztam, de elmondták: az olimpiai rendezés sok folyamatot indított be a helyi sportéletben is. A külföldiek egy-egy versenyre való szerződtetése is ilyen, hiszen mindenki fejlődni akar és mind jobb eredményt elérni.


Dorina egy hetet töltött Brazíliában, ebből négy nap a versenyeké volt, azonban sikerült Rio de Janeiro nevezetességeit is meglátogatnia. Igaz, kihagyhatatlan is lett volna...

- A végén volt másfél napunk a repülő visszaindulásáig, úgyhogy fürödtem az óceánban, napoztam a Copacabanán, jártam a Megváltó Krisztus szobránál és a Cukorsüveg-hegyeknél is. A házigazdák úgy búcsúztak el, hogy remélik, még találkozunk - tette még hozzá az egerszegiek 18 esztendős úszója, aki tervei szerint egy másik nagy utazásra is készül, hiszen a nyáron szeretne az Egyesült Államokban ösztöndíjjal továbbtanulni.


ELÉGEDETT AZ EREDMÉNYEKKEL
A nyári budapesti Európa- bajnokságon Szekeres Dorina is tagja volt a magyar válogatottnak és nem okozott csalódást. A 200 méteres hátúszásban elődöntős volt, s bár volt rá esély, hogy a héten kezdődő eindhoveni rövidpályás Eb-n induljon, most nem került a csapatba. Mégsem csalódott, hiszen közbejött a brazíliai út, amely a felkészülését is módosította, a rövidpályás ob-n pedig nyert 100 háton és még két érmet szerzett, s ezekkel az eredményekkel is elégedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!