Sport

2009.07.20. 02:29

Profik és amatőrök

Lenti (gyf) - A profi kerékpárosoknak kevesebb, mint három órára volt szükségük ahhoz, hogy a Háromországos Pannon Maraton leghosszabb, 115 kilométeres távját teljesítsék. A népszerű nemzetközi verseny tegnap volt.A szervezők igen elégedettek, mert jó volt a verseny

Gyuricza Ferenc

Az idei rendezvény már a hatodik volt a sorban, a főszervező feladatait pedig a lenti Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesület vállalta magára. Az indulók ezúttal is több táv - a három országot érintő 115 kilométeres maraton mellett egy 64 és egy 20 kilométeres országúti szakasz, valamint egy 25 kilométeres terepen kialakított pálya közül választhattak. A legtöbb induló, 162 fő, a középtávra nevezett, a 115 kilométert meghagyták a profiknak. Ez utóbbin 121 versenyző indult, a 2 kilométeres családi távon 17-en, a terepkerékpáros versenyen pedig 22-en vettek részt.

- Ez már a harmadik Pannon Maratonom - mondta a célba érkezést követően a 115 km-es távon legjobb eredményt elért magyar versenyző, a egerszegi Sáfár Zoltán. - Az elején változó volt az iram, aztán jött egy komolyabb emelkedős szakasz, ami nekem amúgy a kedvencem, itt egy kilenc fős csoport tagjaként sikerült elszakadnunk a többiektől. Ekkor még ketten voltunk az élbolyban magyarok, később egyedül maradtam. Az igazi verseny Rédicsnél, a cél előtt 5-6 kilométerrel kezdődött. Végül ötödikként értem be. 

A zalaegerszegi kerékpáros szerint, ha több magyar bírja a tempót az elején, ennél jobb helyezést is elérhetett volna, így viszont az osztrákok taktikája vezetett eredményre, ők ugyanis csoportban, egymás mögött szorosan tekertek, ezzel tartottak szélárnyékot egymásnak. A magyar esélyeket mások is hasonlóképpen látják, a versenyt szervező egyesület elnöke például úgy véli, a kerékpáros sport Magyarországon még gyerekcipőben jár, sokkal több népszerűsítő rendezvényre lenne szükség.

- Így is szép eredményt értünk el, hiszen a korábbi maratonokat felülmúlta a magyar indulók száma - sorolta Mészárovics István. - Összesen 332-en neveztek, ebből 150 volt a magyar, illetve 172 a külföldi. Zömében szlovénok, de horvátok és osztrákok is akadtak közöttük. Számunkra komoly feladatot jelent egy ilyen verseny megrendezése, hiszen egy kis város kicsiny egyesületeként az egyik legnagyobb megyei kerékpáros programot vállaltuk fel, sikerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!