Rendőrségi

2011.12.30. 19:30

Terror: számos véres merényletet követtek el 2011-ben is

A 2011. évben is számos jelentés érkezett véres eseményekről, a terrorcselekmények áldozatait összesítő listák élén még mindig Szomália, Pakisztán, Irak és Afganisztán áll. Világszerte döbbenetet keltett a július 22-ei, 77 áldozatot követelő norvégiai vérengzés.

MTI

2011. január 1. - Egyiptom: Alexandriában egy kopt templom előtt elkövetett öngyilkos merénylet 25 halálos áldozatot követelt. Az arab országban a koptok és a muzulmánok között az elmúlt években többször robbantak ki zavargások.

2011. január 8. - Egyesült Államok: Az arizonai Tucsonban egy 22 éves férfi tüzet nyitott a választókerületi fogadó-órát tartó Gabrielle Giffords demokrata párti képviselőnőre. A támadásban hatan vesztették életüket, köztük egy kislány, a fejlövést kapott politikus túlélte a merényletet.

2011. január 1820. - Irak: Három nap alatt három egymást követő öngyilkos merénylet legalább 133 halálos áldozatot követelt. Irakban az utóbbi években érezhetően csökkent az erőszak, de a síita és szunnita közösség közti feszültség fennmaradt, az amerikai erők háttérbe vonulása, illetve kivonása után a merényletek leggyakoribb célpontjai az iraki biztonsági erők lettek. Az erőszaknak az év őszéig több mint 2500 halálos áldozata volt az országban.

2011. január 24. - Oroszország: Öngyilkos merényletet követtek el a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón, a terrorista akció 36 ártatlan ember életét oltotta ki és száznál többen sebesültek meg. A merénylő egy fiatal, szláv nemzetiségű férfi volt, aki az iszlám szélsőséges ágazatához csatlakozott.

2011. február 11. - Dél-Szudán:  Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában merénylet áldozata lett a vidékfejlesztési miniszter. Az újonnan függetlenné vált országban az év eleji zavargásoknak száznál több civil áldozatuk volt. A világ 196., Afrika 55. önálló állama az 5. helyet foglalja el a terrorcselekmények által leginkább veszélyeztetett országok sorában.

2011. március 14. - Afganisztán: Legkevesebb harmincheten haltak meg egy toborzóközpont elleni öngyilkos merényletben Kunduz városában. Július 12-én merénylet áldozata lett Ahmed Váli Karzai, Hamid Karzai elnök féltestvére, szeptember 20-án Burhanuddin Rabbani volt államfőt gyilkolták meg. Afganisztánban az év első felében 1462 civil esett harcok áldozatául, ami 15 százalékos növekedés 2010-hez képest, a háború tíz éve alatt nem volt ennél nagyobb a polgári áldozatok száma.

2011. március 28. - Jemen: Iszlamista szélsőségesek támadtak meg egy lőszergyárat Dzsaar városában, ezután robbanások sorozata következett be, amelyek 150 áldozatot követeltek, köztük sok volt a gyerek. Jemen, amelyet polgárháborús állapotok jellemeznek, az al-Kaida fontos hátországa, és a Dél-Jemen elszakadásáért harcoló szervezetek is hajtanak végre merényleteket.

2011. április 11. - Fehér-oroszország: Minszkben a metró Oktyabrszkaja állomásánál távirányítású pokolgép robbant fel. A merényletnek 14 halálos áldozata és 200 sebesültje volt, a tett elkövetésével vádolt két férfit halálra ítélték.

2011. április 28. - Marokkó: Marrákes egyik kávéházában tizenhat halottat követelő merényletet kö- vettek el, az áldozatok közül tizenegy külföldi, francia, holland és kanadai állampolgár volt. A tettesek az al-Kaida észak-afrikai szárnyához tartoztak.

2011. május 12.  - Honduras: Meggyilkoltak egy tévés műsorvezetőt, aki bírálta a rendőrséget és a drogcsempészekkel együttműködő cégeket. A közép-amerikai országban százezer lakosra évente 50 gyilkosság jut, másfél év alatt 14 újságíróval végeztek.

2011. május 13. - Pakisztán: Csárszadda városban, egy katonai kiképző központnál a tálibok kettős robbantásban nyolcvan embert öltek meg. Az országban az al-Kaida iszlamista terrorszervezet és az Afganisztánból menekült tálibok a magas rangú katonák és politikusok mellett a polgári lakosságot is célpontnak tekintik, az elmúlt tíz évben az öngyilkos merényletek ötezernél is több életet oltottak ki.

2011. július 18. - Kína: Az északnyugat-kínai Hszincsiang-ujgur tartományban muzulmán szélsőségesek megostromoltak egy rendőrőrsöt, a támadásnak legalább négy halálos áldozata volt. A térséget, amelyben nukleáris létesítmények és rakétaindító támaszpontok is vannak, többségében nem kínai, muszlim nemzetiségek lakják. A nacionalista, szeparatista és újabban vallási indíttatású terrorakciók egyre gyakoribbak, két éve a tartomány fővárosában etnikai zavargások robbantak ki. Kínában az év végén az ország történetének első terrorellenes törvényét fogadták el.

2011. július 22. - Norvégia: Pokolgép robbant Oslo központjában, a kormányzati negyedben, majd nem sokkal később a közelben, Utoya szigetén a kormányzó párt ifjú- sági szekciójának táborában rendezett vérengzést egy rendőri egyenruhába öltözött férfi. A harminckét esztendős, szélsőséges jobboldali, keresztény fundamentalista elveket valló tettes, Anders Behring Breivik 77 emberrel végzett. A férfit novemberben a pszichiáterek beszámíthatatlannak minősítették.

Sokkoló képsorok a norvég tragédia helyszínéről:

 
2011. július 23. - Irán: Megöltek egy iráni atomtudóst Teheránban. Az elmúlt években több perzsa atomtudós halt meg merényletben vagy tűnt el nyomtalanul, az iráni vezetés szerint Izrael és a nyugati nagyhatalmak így akarják atomprogramját fékezni.

2011. augusztus 25. - Mexikó: Monterrey városában bérgyilkosok támadtak meg egy kaszinót, a lövöldözésben és az azt követő tűzvészben 55 ember vesztette életét. A latin-amerikai országban a drogkartellek egyre erőszakosabb cselekményeket hajtanak végre, csak Monterreyben a nyáron volt olyan hét, amikor 71 embert öltek meg a rivális bandák összecsapásaiban. A központi kormány amerikai támogatással professzionális állami rendőrség felállításán dolgozik, hogy eséllyel vehessék fel a harcot a szervezett és legmodernebb fegyverekkel felszerelt bűnbandákkal.

2011. augusztus 26. - Algéria: Cherchell városában a katonai akadémiánál öngyilkos merényletben 18 ember vesztette életét, többtucatnyian megsebesültek. Az észak-afrikai országban a nemzeti megbékélés politikájának meghirdetése után gyengültek a szélsőséges iszlamisták, de a merényletek nem szűntek meg.

2011. augusztus 31.  - Oroszország: Csecsenföldön hét ember vesztette életét robbantásos merényletekben. Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területeken mindennaposak a rendfenntartó erők elleni merényletek, s többnyire innen szervezik az Oroszországban elkövetett terrorista merényleteket is.

2011. október 4. - Szomália: Mogadishuban egy kormányzati épület előtt felrobbantott, teherautóba rejtett pokolgép 140 emberrel végzett, a merényletért a felelősséget az al-Shabaab iszlamista milícia vállalta. Az afrikai országban gyakorlatilag nincs központi hatalom, területének nagy részét iszlamista lázadók ellenőrzik. A lakosság szinte kőkorszaki körülmények között él, az emberrablás nemzeti iparágnak számít, s itt van a térség hajózási útvonalain fosztogató kalózok fészke is.

2011. október 12. - Németország:  Három nap alatt hét helyen tizenöt gyújtóbombát találtak a hatóságok pályaudvarokon, vasúti sínpályák kö- zelében, ezek közül kettő robbant fel, de személyi sérülés nem történt. November végén az egész országot megrázó neonáci gyilkosságsorozatot derítettek fel, a három türingiai neonáci legkevesebb tíz em- bert ölt meg, áldozataik közül kilenc az országban letelepedett külföldi, egy pedig rendőr volt. Egy jelentés szerint a német újraegyesülés óta eltelt két évtizedben csaknem 200 halálos áldozat írható a szélsőjobb számlájára.

Keresztényeket öltek

2011. november 4. - Nigéria: Az ország északi részén iszlamista szélsőségesek öngyilkos merényletek sorát hajtották végre rendőrőrsök, templomok és lakónegyedek ellen, a terrorcselekményeknek legalább 150 halálos áldozatuk volt. Az afrikai ország északi részén a muzulmánok, a délin a keresztények vannak többségben, a szélsőséges nigériai tálibok az iszlám törvénykezés bevezetését követelik.

2011. december 24-25. - Nigéria: Karácsony első napján öt pokolgépes merényletet követtek el keresztény hívők és a hatóságok ellen iszlamista szélsőségesek, akik a saját uralmuk alá akarják hajtani a legnépesebb afrikai országot. A legsúlyosabb merénylet a főváros közelében lévő Madala város Szent Teréz-templomában történt a mise végén. Az épület egyik falát beszakította a detonáció ereje, s 30 ember életét vesztette a nem végleges adatok szerint. Röviddel a madalai merénylet után újabb robbanások történtek, ezúttal a központi fekvésű Jos város két templománál. Itt legalább tízen haltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!