Rendőrségi

2011.01.19. 09:46

Félelmetes: leszakadt a partfal Kulcsnál (frissítve)

A Fejér megyei Kulcson harmincöt embernek kellett elhagynia otthonát, miután keddre virradó éjszaka megcsúszott a partfal; a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének tájékoztása szerint egy ház összeroskadt, két-három összeomlás közeli állapotban van, tizenöt épület falain látható repedések vannak.

zaol.hu

A Deák Ferenc és a Hullám utca közötti területen - mintegy 400x150 méteres részen - ötvenhárom, többnyire állandó tartózkodásra használt ingatlan, és néhány üdülőház került veszélybe a löszfal nagyarányú mozgása miatt - mondta Bárdos Zoltán polgári védelmi alezredes az MTI-nek.
   
Az épületeket kiürítették, az életvitelszerűen ott élők többsége rokonoknál talált menedékre, három családot  az önkormányzat helyezett el, egyelőre a hajóállomásnál levő üdülőben, de várhatóan már szerdán találnak számukra más megoldást.


A megyei védelmi bizottság döntése alapján a veszélyeztetett területet lezárta a rendőrség. Elzárták, "szakaszolták" a vizet, az elektromos áramot és a vezetékes gázt.
   
A területen lakók - akik éjszaka csak kézipoggyászokkal menekültek ki a házakból - szerdán rendőrök és tűzoltók kíséretében visszamehetnek ingóságaikért. Mivel a partfalmozgás következtében az utak is megrongálódtak,   addigra megpróbálják azokat valamennyire járhatóvá tenni.
   
A rendőrség a továbbiakban folyamatosan járőrözik majd, és vigyáz az üresen maradt épületekre - mondta a megyei katasztrófavédelem igazgatója.
   
A károk felmérésére kedden Kulcsra érkeztek a Budapesti Műszaki Egyetem geotechnikai tanszékének szakértői, valamint a Belügyminisztérium pince- és partfalbizottságának szakemberei, akik megtették, illetve megteszik  javaslataikat. 
   
Bárdos Zoltán tájékoztatása szerint az önkormányzat pályázatot nyújt be a vis maior alap támogatásáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!