Rendőrségi

2009.03.25. 07:29

Lakáseladás hamisan aláírt szerződéssel

Szombathely - A bíróság felmentette dr. Pupp Ákost, akit tettestársként elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, valamint közokirat-hamisítással vádoltak. A minap megszületett, még nem jogerős ítélet szerint nem bizonyosodott be a terhére rótt bűncselekmény.

MTI

Az ügyészség a szombathelyi Kemény Jánost azzal vádolta, hogy a vasi megyeszékhelyen csalárd módon akart megszerezni egy kétszobás lakást. Ebben ügyvédjelöltként a zalaegerszegi dr. Pupp Ákos is közreműködött.

Az ügyészség álláspontja szerint a lakás tulajdonosának, egy anyagi gondokkal küzdő férfinak ismerőse tanácsolta, hogy hatmillió forintért szabaduljon meg az ingatlantól és vevőként Kemény Jánost ajánlotta. Neki kapóra jött a lehetőség, mert egy korábbi közös üzletből kifolyólag 3 millió forinttal tartozott egy zalaegerszegi ismerősének. A lakás felét ennek fedezetéül ráíratta volna, illetve ez végül meg is történt, bár a bejegyzéseket azóta törölték.

Az ügyészség álláspontja szerint a 2006 augusztusában történt adásvétel azonban nem állt szándékában a lakás tulajdonosának, akinek aláírását a szerződésre ismeretlen személy hamisította rá. Erről tudott dr. Pupp Ákos - állította a vádirat -, ám a kontraktust munkaadó ügyvédjével mégis ellenjegyeztette, majd pedig beadta a földhivatalba.

Ugyanerre a lakásra született még egy az előzőhöz hasonlóan valótlan tartalmú szerződés, és ezt is dr. Pupp Ákos intézte. Mivel soron kívüli eljárást kezdeményeztek, ennek eredményeként 2006 szeptemberében Kemény János nevére került a lakás.

Miután tulajdonosa erről a földhivataltól értesült és jelezte, hogy hamisítás történt, az eredeti állapotot visszaállították, így a kár megtérült.

A bíróság által az ügyről kiadott tájékoztatóból kitűnik, hogy a bizonyítási eljárás során nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy Kemény János és dr. Pupp Ákos tévedésbe ejtették a lakás tulajdonosát, akiről közben kiderült, hogy eltérően a vádirattól, mégiscsak el akarta adni ingatlanát. A szembesítések, valamint az írásszakértő véleménye alapján nem volt megállapítható az sem kétséget kizáró módon, hogy a két vádlott tisztában volt az aláírás hamisságával.

Mindezek alapján a szombathelyi bíróság felmentő ítéletet hozott, amely ellen az ügyész fellebbezett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!