Rendőrségi

2006.09.13. 02:29

Rendőrkutyák pórázon

Zalabér (sj) - A képzett rendőrkutyák ellen esélye nincs a bűnözőknek. Ezt egyértelművé tették a tegnapi továbbképzésen látottak, tapasztaltak.

nincs nev

A Zala megyei járőr- és nyomozókutyák gyakoroltak a település egykori tsz-telepén. Feladatuk volt bőven, ügyességüket és fegyelmezettségüket pedig bizonyítja, hogy szinte mindegyik végrehajtása után jutalmat kaptak.

- Egyrészt felfrissítjük az eddig már tanult feladatokat, másrészt pedig új, speciális gyakorlatokat tanítunk a kutyáknak - fogalmazott házigazdaként a zalaszentgróti rendőrőrs munkatársa, Kiss Károly törzsőrmester, aki ötesztendős, Byron nevű kutyájával vett részt a rendezvényen. - Zalaszentlászlón vagyok körzeti megbízott, a kutyám rendkívül sokat segít a munkában. Biztosítja az intézkedéseket, s ha úgy alakulna a helyzet, biztosan megvédene. Agresszív, de tudja magát kontrollálni, hallgat rám. S bár a már megtanult dolgokat nem felejtik el, azért szükség van arra, hogy meghatározott időnként átismételjük az adott helyzetben teendőket.

A gyakorlaton ennek érdekében különböző szituációkban hivatásos segédet támadtak a kutyák, de akadt feladat, melyben az elbújt zsiványt kellett megkeresniük. Ezt a formulát a kutyás rendőrök azért is fontosnak tartják, mert legtöbb esetben a tett helyszínén a bűnözők nem támadnak, inkább meglapulnak. Ilyenkor egy képzett eb pillanatok alatt lefülelheti őket - mondták.

- Ezért a feladatsorba a megszokottak mellett trükkös példák is kerültek, melyek további - a mindennapok során jól alkalmazható - tudást adnak a kutyáknak - tette hozzá az elmondottakhoz Kiss Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!