Púder Nélkül

2013.03.20. 17:32

Gondok a hajjal

Tavasszal és ősszel jobban hullik a haj, mint máskor. Rákosa Ferencné Gyöngyi mesterfodrásztól tanácsot kértünk a probléma kezelésére, s beszélgetésünk során kitértünk az őszülés jelenségére is.

Szabó Judit

A hajhullásnak számos típusa van, és sokféle oka lehet. Kiválthatja a szervezet legyengülése, de a háttérben különféle betegségek és gombás fertőzések is állhatnak. Van olyan gombafajta például, amely végleges kopaszságot okoz. A kor előrehaladtával szintén veszítünk a hajkoronából. Nőknél a változó kor járhat ilyen jelenséggel, amikor az ösztrogénszint csökken, tájékoztatott a mesterfodrász. Várandósság idején és szülés után ugyancsak sokan találkoznak a problémával.

A hajhullás gyakran csak átmeneti jelenség, amely összefügghet a szervezet kimerülésével, a tavaszi fáradtsággal, vagy különféle környezeti hatásokkal. Ha az ártalom megszűnik, a hajszálakat termelő sejtek ismét működésbe lépnek. Amennyiben betegség, például gyulladásos folyamat velejárója a hajhullás, rendszerint akkor is megszűnik magától gyógyulás után.

Rákosa Ferencné Gyöngyi Keszte Istvánné frizuráján végzi az utolsó simításokat. A vendéget nem zavarja, hogy őszül, de vannak, akik nem kedvelik ezt a folyamatot. A mesterfodrásszal erről,valamint a hajhullás okairól és kezeléséről váltottunk szót (Fotó: Katona Tibor)

A haj sávosan is kihullhat, ez visszavezethető például idegrendszeri problémára, vagy megfázásra. Bizonyos esetekben pedig örökletes hajhullásról beszélünk, amely már fiatal, 18-20 éves korban jelentkezhet. Rákosa Ferencné Gyöngyi kiemelte: sok esetben a B-vitamin fogyasztásának növelésével megelőzhető a hajhullás, és az is jót tesz, ha kerüljük a stresszt.

- Tapasztalatból mondhatom, hogy a fiatal, 20-25 éves egyetemistáknak és főiskolásoknak  vizsgaidőszakban jobban hullik a hajuk, mint máskor, s ez egyértelműen összefügg a stresszel - említette a mesterfodrász.

Mivel a haj cserélődése természetes folyamat, aggodalomra csak akkor van ok, ha naponta száz szálnál több hullik ki. De általában  ilyenkor is van segítség.

- Nagyon sokféle készítmény kapható az üzletekben, amellyel megszüntethető vagy mérsékelhető  a hajhullás. Szedhetünk speciális, vitaminos és ásványi anyagokkal dúsított tablettákat, de használhatunk  hajhullás elleni ampullát is külsőleg, és különféle hajszeszeket.  Érdemes ugyanabból a termékcsaládból választani hajhullás elleni sampont és  hajszeszt. Azzal is sokat segíthetünk, ha friss csalán forrázatával öblítjük le a hajat. A  hatóanyagot ezután nem szabad kimosni, csak meg kell szárítani  a hajat. A citromsavas, tejsavas  vagy ecetes öblítések is jók, mert összehúzó hatásúak, de figyelni kell a megfelelő higításra:  több liter vízhez 1-2 evőkanál ecet elegendő -  tanácsolta Rákosa Ferencné.

Sokaknak nem a hajhullás, hanem az őszülés jelent gondot, bár van, akit nem zavar ez a természetes folyamat. Az őszülés általában együtt jár a tincsek rugalmasságának,  vastagságának  csökkenésével.  Léteznek készítmények, amelyekről azt mondják, lassítják az őszülést, de a klasszikus megoldás a manapság  is reneszánszát élő hajfestés vagy -színezés. A festés a  férfiak körében is terjed. A gyártók kifejezetten nekik fejlesztettek ki egy olyan samponszerű festéket, amelyet elég öt percig fent hagyni, ráadásul a hajnak nem lesz fehér töve, ha lenő, mert a festék  fokozatosan kimosódik a szálakból. Az őszülés minden titkát egyébként  - bármennyi kutatás is zajlott - még  nem sikerült megfejteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!