Hirdetés

2023.11.24. 18:35

Nehézgépeket kezelnél? Erre van szükséged a legális munkavégzéshez!

Régóta szeretnél elhelyezkedni az építőiparban, de nem tudod, hogy mi kell hozzá? Esetleg most szeretnél munkahelyet váltani, és kipróbálnál valami merőben újat? Ha valamelyik kérdésre igen a válasz, akkor bátran ajánljuk a nehézgépkezelői állást. Hogy miért? Azért, mert ez a munkakör rendkívül sokrétű, jól fizet, és szinte mindenkinek elérhető. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a feltételeket, amik mellett nehézgépkezelői állást tölthetsz be.

Forrás: Pexels

Hogyan lehetek nehézgépkezelő?

Elsőre talán ijesztőnek hangzik a nehézgépkezelés, valami olyasminek, amit csak erős, nagy tapasztalattal rendelkező munkások képesek megcsinálni. Valójában azonban bárkiből válhat nehézgépkezelő, ráadásul nincs is olyan sok mindenre szükség hozzá.

Az első és legfontosabb, hogy aki nehézgépeket akar kezelni, a jogszabály szerint rendelkeznie kell egy nehézgépkezelői jogosítvánnyal. Ma már a munkáltatók is szigorúan odafigyelnek erre, és csak jogosítvánnyal rendelkező személyeket alkalmaznak. A megfelelő papírok nélkül ugyanis súlyos büntetésekre számíthatnak.

De hogyan szerezhetünk gépkezelői jogosítványt? A régi rendszerben ez meglehetősen hosszú folyamat volt, ugyanis a jogosítvány megszerzése előtt egy OKJ-s tanfolyamot is el kellett végezni. A legújabb jogszabályok értelmében azonban már nincs szükség az OKJ-s képzésre, vagyis a gépkezelő tanfolyam azok számára is elérhető, akik nem rendelkeznek semmilyen “előélettel”.

Mire jó a gépkezelői tanfolyam?

Ahogy már fentebb is említettük, a gépkezelői tanfolyam elvégzése után kapjuk meg a gépkezelői jogosítványt. Enélkül a jogosítvány nélkül ma már nem igazán kapunk gépkezelői munkát, mert a vállalkozók is szeretnék elkerülni az esetleges büntetések kockázatát.

A gépkezelői tanfolyam azonban nem csak a legális munkavégzést biztosítja! Az átalakított tanfolyam ugyanis két részből áll: egy elméleti és egy gyakorlati részből. Az elméleti részben a résztvevők megismerkednek a különféle géptípusokkal, technológiai és üzemeltetési, valamint munkavédelmi ismereteket szereznek. Ez a tudás a munkahelyen is rendkívül hasznos, hiszen nap mint nap alkalmazni kell.

A gépkezelői tanfolyam másik nagy előnye a gyakorlati oktatás. Bizonyára sokan belefutottunk már abba a szituációba, hogy egy adott állásra csak olyanokat vesznek fel, akik rendelkeznek előzetes tapasztalattal. Igen ám, de honnan szerezzünk tapasztalatot, ha sehova se vesznek fel? A gépkezelői tanfolyam gyakorlati órái erre a problémára kínálnak tökéletes megoldást.

Ezeken az órákon a résztvevők begyakorolják az anyagmozgatási és a gépkezelési feladatok alapelemeit, így a későbbi munkahelyen is képesek lesznek az önálló és balesetmentes munkavégzésre. A tanfolyamon elsajátított tudást pedig egy záróvizsgán mutathatják meg. Akárcsak a tanfolyam, a vizsga is két részből, egy elméleti és egy gyakorlati részből áll.

A gépkezelői tanfolyam mindenki számára nyitott, elvégzéséhez nincs szükség előképzettségre. Két kitétel van mindössze. Az egyik, hogy a jelentkező töltse be a 18. életévét, a másik pedig egy orvos által kiállított, érvényes egészségügyi alkalmassági igazolás.

Miért éri meg nehézgépkezelői munkát vállalni?

Ha eddig bizonytalan voltál abban, hogy vajon tényleg neked való-e a nehézgépkezelői állás, akkor ez hátha segít. Bármennyire is rémisztőnek tűnik, a nehézgépkezelés nem igényel komoly fizikai munkát. Ha meghalljuk azt, hogy nehézgépek, minden bizonnyal az építkezéseken használt, földmunkákat végző gépek jutnak az eszünkbe. De ebbe a csoportba sorolhatjuk a különféle rakodást végző gépeket is, mint például a targoncák.

Tehát, nehézgépkezelőként nem csak az építő iparban találunk munkát. Ha targoncára specializálódunk, akkor bármely nagyobb cégnél elhelyezkedhetünk anyagmozgatóként, illetve a logisztikai raktárbázisok rakodóiként. A lényeg, hogy ezekre a pozíciókra az év minden napján keresnek munkaerőt, vagyis bármikor elkezdhetjük.

A munkáltatók általában hosszútávú dolgozókat keresnek, tehát nehézgépkezelőként garantált a folyamatos munkaviszony. Nem utolsó sorban pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek az állások meglehetősen jól fizetnek, egyes helyeken még prémiumra is lehet számítani.

Aki pedig rendelkezik egy minimális nyelvtudással és a gépkezelői jogosítvánnyal, külföldön is talál munkát. Ott pedig még jobban megfizetik a nehézgépkezelőket.

A nehézgépkezelés elsőre egy maszkulin feladatnak tűnhet, de már egyre több női targoncással találkozhatunk a raktárakban. Ez szintén egy pozitívum, ami miatt megéri nehézgépkezelői munkát vállalni.

A nehézgépkezelő feladatai

A nehézgépkezelői állás nem olyan monoton, mint amilyennek tűnik. Tény és való, hogy egész nap zúg a gép alattunk, és a feladatok is hasonlóak, de a nehézgépkezelői munka ennél jóval többet takar.

A nehézgépkezelő értelmezi a terveket és a rá vonatkozó dokumentumokat, ezáltal bepillantást nyer a logisztikába. Ahogy a gépkezelői tanfolyamon is tanulta, a gépkezelő felelős az általa használt gép tisztításáért és karbantartásáért. Neki kell gondoskodnia arról, hogy mindig biztonságosan, és a munkavédelmi előírásoknak megfelelően működik.

Egyszóval, ha valaki nehézgépkezelőként szeretne dolgozni, akkor rugalmasnak, rendkívül precíznek, és körültekintőnek kell lennie. A munkaadók megbecsülik a lelkiismeretes és pontos munkát, ami a bérezésben is meglátszik. Ezért, ha érzed magadban az affinitást, legyél te is nehézgépkezelő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában