Pakod

2016.03.01. 13:01

Borversenyt rendeztek Pakodon

Pakod – Borversenyt rendezett a helyi Margaréta Kulturális Egyesület, tekintettel arra, hogy helyben már régen mérhették össze nedűik minőségét a bortermelők.

Szalay Csaba

A versenyt a hétvégén bonyolították le az önkormányzat támogatásával. A bírálatot követően szakmai tanácsokat is kaptak a gazdák.

Az egybegyűlteket a Margaréta egyesület elnöke, Vízvári Ottóné üdvözölte. Megköszönte a bírálók munkáját és elmondta, hogy tagi kezdeményezésre vágtak bele a verseny megrendezésébe.

Farkas Ildikó, Vízvári Sándor és Dóka Éva borbírálat közben (balról jobbra)

Az eredményhirdetés során Vízvári Sándor, a bírálóbizottság elnöke több évtizedes szakmai tapasztalata alapján mondta el véleményét és javaslatait a megjelent termelőknek. Úgy vélte, hogy Pakodon mint borvidéki és hegyközségi településen kötelező évente borversenyt rendezni. Azt is megtudták a termelők, hogy a mustrát ősszel ajánlatos megtartani, amikor a bor még javítható, hiszen tavasszal már a kész borok versenyeznek.

A bírálatra 19 gazda 42 bormintával nevezett, a többség fehérborral. A Vízvári Sándor, Dóka Éva borász, valamint Farkas Ildikó somelier alkotta zsűri 5 fehérbort arany, 25 bort ezüst és 7 mintát bronzérmesnek minősített, egy bor pedig oklevelet kapott.

Az eredmény ismertetése és a véleménycserék után Halek László polgármester, aki maga is hozott borokat, megköszönte a bírálatot, a tanácsokat, és elmondta, hogy rendszeresen szeretnék megtartani a versenyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!