Pakod

2015.05.20. 17:00

Mivel segíthetők a falugondnokok?

Pakod - A szociális ellátás területén egyre több feladat hárul a falugondnokokra, szerencsére mind több helyen működik Zalában a hálózat. Helyzetükről tartottak szerdán tanácskozást a Zalai Falvakért Egyesület szervezésében.

Arany Horváth Zsuzsa

A konferencián részt vett Horváth-Takács Bernadett szociális referens az EMMI egyik főosztályáról, aki bemutatta a hazai szociális ellátórendszert, s abban a falugondoki hálózat által betöltött szerepet. A kis falvakban és a tanyákon nélkülözhetetlen falugondnokok hálózatát az önkormányzatok tartják fenn állami normatívából, képzésükben pedig részt vesznek a civil egyesületek, szervezetek. Zala megyében 147 falugondnok teljesít szolgálatot: buszjáratok hiányában a gyerekeket óvodába viszi a szomszéd faluba, ebédet oszt, orvoshoz szállítja a betegeket, gyógyszert vált ki, szakembereket szervez, vagy színházba, sporteseményre fuvaroz. Sőt, ma már sok apró településen a közmunkások irányítását is rájuk bízzák. Az emberek szeretik őket, a húsz éve működő, 600 fő alatti települések lakóit ellátó hálózatból már több polgármester került ki. A javadalmazásukat az önkormányzatok külön rendeletben szabályozzák. Munkájukhoz nélkülözhetetlen az autó, ám azok cseréjére a két hete megjelent pályázati forrás a kiírás napján három óra alatt elfogyott. A Zalai Falvakért Egyesület a napokban KRESZ és elsősegélynyújtó tanfolyammal segíti őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!