Otthon

2014.11.17. 16:20

Egy jó cserépkályha akár nélkülözhetetlen családtaggá is válhat

Ha egy cserépkályha jól épített, megfelelő fával fűtött, kellő szellőzésű, csak örömöt okoz, ellenkező esetben sok lehet a bosszúság.

Arany Horváth Zsuzsa

– Úgy szoktuk mondani, hogy a fűtési szezont már kitisztított kályhával és kéménnyel várjuk, nemcsak fizetünk a kéményseprőnek, meg is kérjük a munka elvégzésére. A fát pedig már nyáron felvágattuk, hagytunk időt a kiszáradásra. Itt Zalában nagyon jó bükk, gyertyán, cserfa kapható. Ha mindez együtt van, és délután négy felé begyújtunk, igen kellemes, meleg családi estéknek nézünk elébe – mondja találkozásunkkor Szirkovics Ákos kályhásmester. A cserépkályha ilyen körülmények között vonzhatja a vele egy fedél alatt élőket a közelébe, így lehet a ház ékessége.

A saját otthonában, Csonkahegyháton kék-fehér színvilágú kályhával büszkélkedő szakember egy éve vezeti azt az üzletet, amely hat éve működik. A kályhacsempéket saját gyárukból, elég messziről, például Borsodnádasdról kapják, akár egyéni tervezésű, kis szériás igényeket is kielégítenek. A modern, minimalista stílusú, pasztell színekben kapható keretes csempék a legnépszerűbbek manapság, míg korábban a fényezett arany, a barna és a zöld uralta a piacot. (kérnek pirosat is időnként, ezt nem könnyű előállítani, és azzal is számolni kell, hogy mennyire uralja majd a teret.)

Szirkovics Ákos a bemutató terem kályhájánál

A nagy samott tartalommal bíró korszerű csempék jó hőtároló képességűek. Egy csempe másfél légköbmétert tud befűteni. De mint halljuk, kulcskérdés a kályha elhelyezkedése és a ház szigetelése.

– Levegő utánpótlásról mindenképpen gondoskodni kell, a mai lakásokban, ahol a nagyon jól záró nyílászárók kitűnően szigetelnek – magyarázza a kályhásmester. – Fontos tudni, bár nem mindig tartják be: nem szabad a falra építtetni a kályhát, ugyanis a háta mögött is fűt, hiszen a hideg levegő megkerüli. Ha azonban a falra simul, 40 százalék fűtőerő veszik el, míg a falat túlmelegíti, sőt, a környező szekrényeket, s a benne lévő ruhákat is.

A kályhák ajtajait öntvényekből készítik, új divat a saválló inox, ami modern otthonokban jól mutat. Zalában nagy hagyománya volt mindig is a csempegyártásnak, mégsem alakult ki egyedi jellegzetesség, ismerteti Szirkovics Ákos, hozzátéve, sajnos a mesterek kiöregedtek, kevesen maradtak mára, akik igazán jól értik a szakmát.

Kiderül, nagy divatját éli a szabadtéri kemenceépítés, ez esetben tetőt mindenképp kell tervezni föléjük, ha tartós tárgyra vágyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!