Otthon

2012.04.10. 11:29

Sziklakert: figyeljünk a kövek és növények arányára

Nagykanizsa - Kövirózsa, sárga ibolya, kőtörőfű és árnyékliliom - néhány, a sziklakertbe ültethető növények közül, melyek nemcsak udvarunkat szépítik meg, de minket is jó kedvre derítenek.

Steyer Edina

Azonban nem mindegy, melyiket hol helyezzük el. Ugyanis míg a kövirózsa a déli és a nyugati oldalon érzi jól magát - mivel szárazságtűrő, kedveli a fényt és a meleget -, addig a sárga ibolyát inkább a nyirkosabb keleti részre ültessük. De mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hol és milyen kertet szeretnénk építeni.

Az egyszerű sziklakert régóta közkedvelt, de ma már sokan választják a kevert stílusút is. Ez utóbbiban a hagyományos sziklakert növényei keverednek a mediterrán sziklás kertek növényeivel és örökzöldekkel. Ötleteket Mayer József kertépítőtől kértünk és kaptunk.


- Nem lehet csak úgy egyszerűen nekiállni kertet építeni: egyrészt ismerni kell a növények tulajdonságait, másrészt azt sem árt tudni, milyen részekből épül fel egy kert - mondta elöljáróban Mayer József. - Mindig az alapoknál kezdjük: a törmelékes, sovány talajra jön a termőtalaj, arra pedig a növényréteg.

A törmelék közé érdemes cserépdarabokat rejteni, mert a nedvességet megtartják, de az iszapot nem. Így nem rothad bele a növény a földbe, mivel nincs pangó víz.

- Oda kell figyelni a kövek és a növények arányára, s arra, hogy előbbiek egyforma típusúak és színűek legyenek. Különben giccses lesz a kert. A növényeket érdemes úgy ültetni, hogy gyökerük behúzódjon a sziklák alá, azok megtartják a nedvességet. Semmiképp ne rakjuk sorba a köveket, úgy helyezzük el őket, hogy nagyjából harmad-kétharmad részük a földben legyen.

Érdemes eltervezni, milyen növényekkel dolgozunk.

- Az egyszerű sziklakertbe a hangaféléktől a harangvirág változatain át sok mindent választhatunk. Nagyon elterjedtek a pozsgások. Ezeket sokan túlöntözik vagy összekeverik a szárazságkedvelő növényekkel. A pozsgások szárazságtűrők, húsos leveleikben tárolják a nedvességet, az esőtől kivirulnak. Ha viszont azt látjuk, hogy összeaszalódnak, az azt jelenti, hogy kezdik felhasználni tartalékaikat, ilyenkor már locsolni kell őket.

A domináns színek megválasztásánál nem árt arra is figyelni, milyen színű a ház. Mayer József azt tanácsolja, a kőrózsák mellé bátran ültessünk a sziklakertekbe is színes virágokat: kerti kankalint, fehér tatárvirágot, lángvirágot.

- A kevert stílusú kert növényeinek összeállításánál legyünk merészek, de ügyeljünk a harmóniára. Például a sárga minden árnyalatával tarkított kertet a kontraszt kedvéért fel lehet dobni a sötét rózsaszínű virágú mandulafával.

Amikor a növények ültetésével elkészültünk, jöhet az utolsó fázis, a talajtakarás.

- Népszerű a fenyőkéreg, már színezett formában is kapható - így Mayer József. - Ehhez márványgranulátumot is keverek, mert díszítő funkciója mellett a talajminőség javításában is szerepet játszik. A takarás további előnye, hogy visszaszorítja a gyomképződést.


Milyen földet válasszunk?
Ha valóban szép hátteret szeretnénk a kerti sziesztázáshoz, figyelnünk kell a felhasznált föld megválasztására is. A sziklakerti növények zöme szépen fejlődik átlagos talajban. Azonban ügyelnünk kell arra, hogy egyes fajták, mint például a hangák, a krizantémok vagy a veronikacserjék a savas kémhatású, míg mások – mint a havasi gyopár – a meszes földet kedvelik. A kémhatást legegyszerűbben úgy tudjuk megvizsgálni, ha kevés ecetet egy maréknyi földre csepegtetünk – ha pezseg, akkor a föld meszes.


Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!