Otthon

2011.12.20. 07:57

Hópehely az ablakban

Bár a másodikos Lora azt meséli, épp hiányzott az óráról, amikor osztálytársai papírból hópelyheket vágtak ki, de azért ő is tudja, miből lehet szép, ünnepi ablakdíszt készíteni.

Kiss Anna

A zalaegerszegi Ady-iskola másodikosaival, Marton Lorával és Szládovics Annával arról beszélgettünk, még most sem késő ünnepi díszbe öltöztetni ablakainkat. Bár saját bevallásuk szerint, nekik még nem nagyon megy a dekorálás, így hát e nehéz munkát inkább a felnőttekre bízzák.

- Az iskolában szinte minden ablakon van valamilyen dísz, a karácsony előtti időszakban technikaórán is szoktunk különböző figurákat kivágni, színezni- mondja Anna. - Nekünk otthon van adventi koszorúnk, most már mind a négy gyertya ég rajta. Ha jól tudom, ablakdíszeket lehet különböző termésekből is készíteni...

A lányok sorolják a lehetőségeket, fenyőtoboz, dió, mogyoró, alma de még csipkebogyó is rendelkezésre áll, ha látványos dekorációt szeretnénk készíteni. Ha egy kisebb koszorúra tesszük őket, az ablakba függesztve is jól mutatnak.



- Emlékszem, egyszer egy régebbi órán a többiek papírból hópelyheket vágtak ki, de akkor én épp hiányoztam - vallja be Lora. - Szóval, a legegyszerűbb, ha papírból fabrikálunk színes figurákat, ám olyanról is hallottam, hogy valaki nem eszi meg a mézeskalácsot, hanem az ablakba lógatja ki őket.

Nemcsak süteménnyel, de damillal felfüggesztett gömbökkel is dekorálhatunk. A hóspray is jól jön, segítségével, némi kreativitással, s ha kell sablonnal igazi remekműveket fújhatunk az üvegre. Hogy milyen minták és figurák kapcsolódnak az ünnephez?Például a hóember. Ha már egyszer kint nem lehet építeni, papírra rajzolva bármikor elkészíthetjük. Lora szerint a fenyő, az ajándék vagy a csillag is a karácsonyi motívumok közé tartoznak.

Végül a másodikos lányok azt is megosztják velünk, már nagyon várják az ünnepeket. Sőt, Lora hozzáteszi, nekik bizony nem a Jézuska hozza a karácsonyfát, mert ők saját maguk veszik meg. Egyebek mellett azt is megtudjuk a két iskolástól, ma már nem divat a fára tenni a szaloncukrot, inkább egy tálba rakják a fa alá az édességet. Onnan ugyanis sokkal egyszerűbb lesz megenni...



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra 

Milyen fenyőfát válasszunk karácsonyra?

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!