Otthon

2010.07.20. 02:29

Milyen kanapét? Határ lehet a csillagos ég

A kanapé szó hallatán talán a kényelem az, ami elsőre eszünkbe jut. Fontos darabja a lakás berendezésének, vásárlás előtt tehát vegyünk sorra egy-két szempontot.

Péter Gyöngyi

- A funkcionalitást nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a kanapét egy szórakozóhelyre, valamilyen vendéglátóegységbe, váróterembe, egy elegáns irodába vagy a lakásunkba szeretnénk - mondta elöljáróban Szabó Zoltán belsőépítész, a Zline design ügyvezetője. - Ha az otthonunkba szánjuk, akkor érdemes átgondolni, hogy gyakran igénybe vesszük-e vagy inkább látványfunkciója lesz csak. Elsősorban saját magunk használjuk-e majd, tehát televíziónézéshez szeretnénk, esetleg olykor leheverednénk rá, vagy az a célunk, hogy a látogatóinkat hellyel tudjuk kínálni. Ez utóbbi esetben például nem túl ideális a besüppedős típusú, hiszen az is nehezére eshet a vendégnek, hogy a pohárért nyúljon... Ha alvásra használjuk a kanapét, akkor az nem mindegy, hogy vendégágy lesz-e belőle, vagyis egy-két éjszakát tölt el rajta valaki, vagy az ember mindennap azon hajtja álomra a fejét.

Ha ez a kérdés körvonalazódott, akkor gondoljuk át, milyen enteriőrbe kerül a dívány. Egy barokk belső nyilvánvalóan barokk pamlagot feltételez, melynek a stílusjegyei mindenképpen meghatározóak, ez persze nem feltétlenül hoz magával kényelmet. A minimál egyszerű, egyenes vonalvezetésű, a klasszikus darabokban viszont fát is találhatunk.

A kárpitot tekintve is nagy a választék. Sokan ragaszkodnak a bőrhöz, de ne felejtsük el, ha erre adjuk a voksunkat, domináns darab lel otthonra az adott lakrészben. Létezik úgynevezett textilbőr is, mely hasonlít a valódi bőrre, de mindenképpen pénztárcakímélőbb megoldást jelenthet: ára az olcsóbb szövet árával egyezik, fontos tulajdonsága, hogy könnyen tisztítható. Nagy igénybevétel esetén, például kisgyermekes családoknál ideálisak a lemosható textilek. Nem éppen a legalacsonyabb áron kínálják ezeket, ám akár a rácseppenő vörösbor, akár a gyümölcsfolt is remekül eltávolítható róla pusztán egy vizes szivacs segítségével. Ez is magyarázhatja népszerűségét.

- Nyilván a jelen gazdasági helyzetben az olcsóbb kategóriájú bútorok iránt van nagyobb kereslet, de egyre többen igénylik a lemosható, tisztítható textilhuzatokat is - említette tapasztalatát a szakember. - A színeket illetően, míg régebben a pasztellszíneknek jutott a főszerep, most már egyre bátrabb, élénkebb színek jelennek meg, a magentától a fűzöldig tulajdonképpen minden megtalálható a kínálatban. Ez esetben is lényeges szempont, hova kerül a bútor, milyen egyéb színek közé. Az internetről egyébként remek ötleteket meríthet bárki.

HATÁR LEHET A CSILLAGOS ÉG

Pénztárcakímélő lehet, ha nem veszi meg az első neki tetsző bútordarabot az ember, érdemes vásárlás előtt körülnézni az árakat illetően is. Akciós termékekre is rábukkanhatunk, illetve diszkontban is olcsóbban kínálják a portékákat. Így eshet meg, hogy egyes kanapékhoz akár 35-40 ezer forintért is hozzájuthat a lakását csinosítgató, de természetesen, ha például komoly bőr ülőgarnitúrát szeretne valaki, arra is van lehetőség: 240 ezer forintért is kínálnak, a határ pedig a csillagos ég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!