Otthon

2009.10.27. 03:28

Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Rókalukba fagyerek

Eljött végre a gyümölcsfaültetés ideje! Már a nyáron világosan láttam, áldatlan állapot, hogy nincs a kertünkben egyetlen valamirevaló őszibarackfa sem.

Fincza Zsuzsa

 

Beköszöntött a nagy nap, mehettünk a fákért. Olyan gyönyörű, sudár fagyerekeket kaptunk, csak utánfutóban tudtuk hazavinni őket.

Ez már a nyolcadik ősz, hogy faültetésre adom a fejem, de még mindig átolvasom az idevágó szakirodalmat. Az egyik könyv például azt írja, hogy rókalukat készítsünk, vagyis ássunk egy akkora gödröt, amibe az oltványok gyökerei kényelmesen elférnek, s olyan mélyet, hogy az oltás helye, a gyökérnyak a talaj szintjével egyenlő magasságban legyen. Sőt, a talaj szintjénél egy-két ujjnyival magasabban, mert a talaj úgyis ülepedni fog és akkor kerül majd a fa kívánt magasságba.

A hazaszállított csemetéket otthon már egy nagy kád esővíz várta, ültetés előtt ebbe állítva jól teleszívhatták magukat nedvességgel. A helyszínen aztán tüzetesen szemügyre vettem a gyökereket, a végükre friss metszlapot vágtam, de csak a minimálisat nyisszantottam le - minél nagyobb a gyökérzet, annál jobb.

Ténykedésünkre felfigyeltek a szomszédok is, s már az első rókaluk ásásánál átjöttek megnézni, mit tudnának segíteni. Közben igyekeztem nem elfelejteni, hogy az oltások helye az uralkodó szélirányba nézzen, mert így kevésbé károsítja a téli hőingadozás, a vihar pedig nehezebben tudja letörni az összeforrott szöveteket.

Amúgy rájöttem, legjobb, ha az ember csak egyetlen könyvet vesz le a polcról, mert ha többet is elolvas, előfordul, hogy ellenkező tanácsokat kap. A legjobb megoldás persze, ha a józan paraszti eszére hagyatkozik az amatőr kertész, s elképzeli, mi lehet jó egy fiatal fának. Így a lyuk aljára jó érett komposzt került, rá a fagyerek, gyökereihez morzsás föld - óvatosan, a cipőm orrával tömörítettem, jusson mindenhova -, tíz liter víz/fa, arra a füves felső talaj, majd a bagodi Erzsi nénitől kapott istállótrágya, rá újabb föld. Télre majd felkupacolom, hogy megvédje az oltást a fagyoktól és a kiszáradástól. Két karót is kapnak, hogy egyenesen nőjenek.

Most, hogy e sorokat írom, jutott eszembe, néhány új bokor nagyon hiányzik a feketeribizli sorból...


Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik