Otthon

2009.07.21. 02:27

Napsütötte cickafark

Zalaegerszeg (fzs) - A cickafark fészekvirágzatú dísznövény, az út menti gyógynövény rokona. Tetszetős bogernyő virágzata jól mutat az évelő növények társaságában.

Fincza Zsuzsa

Napfényes helyet és laza szerkezetű talajt kívánnak, más különösebb igényük nincs is. Júniustól szeptemberig virágoznak, szépen mutatnak szárított virágcsokrokban is. Tőosztással és magvetéssel szaporíthatók. 


Fotó: Fincza Zsuzsa

Maga az eredeti gyógynövény legelőkön, utak mentén, erdőszéleken tömegesen virít. Virágja fehér, néha rózsaszínbe hajló, a napon enyhén fanyar illatot áraszt. A gyógynövény virágját erős napsütésben kell szedni, ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és így a gyógyhatása is nagyobb.

A cickafark gyógynövény használható migrénre, aranyérre, gyomorégésre, meghűlésre, reumára - elsősorban mégis a nők számára fontos. A lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Jót tesz fiatalnak és öregnek, ha időnként megiszik egy csésze cickafarkteát, vagy főzetével kevert ülőfürdőt vesz.

Olvassa el Szép otthon rovatunk további cikkeit is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!