Interjú

2023.12.20. 08:03

Orbán Viktor: Ukrajna ügyében azt a megoldást választottuk, amit De Gaulle (videó)

A miniszterelnök exkluzív interjút adott a Mandinernek, amelyben többek közt szó esett a Magyarországnak járó uniós forrásokról, az Emmanuel Macron francia elnökkel való találkozóról, illetve Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről is.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

A miniszterelnökkel Kacsoh Dániel és Pócza István készített podcast interjút.

Annak kapcsán, hogy a nekünk járó uniós források egy részének felfüggesztését feloldották, Orbán Viktor úgy fogalmazott: „hisszük, ha látjuk”.

Mint mondta, 

mindenki tudja, hogy Magyarország valamennyi kérést kitárgyalt és teljesített. Ma nincs olyan, az ország működésének minőségével kapcsolatos érdemi kifogás, amely megállná a helyét. Még olyan megoldásokat is elfogadtunk, melyeknek semmi értelmük, de nem ártanak. Már nincs több tennivalónk, ami jár, az jár.

Kiderült, és az Európai Bizottság pecsétet is ütött rá, hogy a magyar igazságügyi rendszer az európai standardok szerint működik – tette hozzá.

A baloldal abbahagyhatja az óbégatást. A pénzvisszatartás kapcsán az is kiderült: a magyar gazdaság uniós források nélkül is működik

– emelte ki.

Az interjút itt megnézheti:

Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban a kormányfő rögzítette: 

Ukrajna nincs abban az állapotban, hogy meg lehessen vele kezdeni a tárgyalásokat, de politikai okokból mégis ezt akarják.

Orbán Viktor szerint a döntés időszerűtlen, azt szerette volna, hogy térjenek rá vissza később, „rosszul segíteni ugyanis rosszabb, mint ha nem is segítenénk”. 

Úgy értékelt,

Magyarország ezzel nem veszít semmit, hiszen a tagságról a végső szót majd valamennyi nemzeti parlamentnek kell kimondania. Ráadásul addig is egy többéves folyamat következik, ami közben nagyjából hetvenöt alkalom nyílik, hogy a magyar kormány azt megállíthatja. Végül egy magyar–német egyezség keretében az a megoldás született, hogy Magyarország ebben a rossz döntésben nem vesz részt, annak a felelősségét sem vállalja. Azt a megoldást választottuk, amit De Gaulle.

Az interjú a Mandiner oldalán olvasható.

Orbán Viktor azt tette, amit de Gaulle: kivonult a döntéshozatalból, hogy hazája érdekeit védje

Semmi új nincs abban, ha egy európai állam vezetője kivonul a döntéshozatalból, de Gaulle tábornok is rendszeresen megtette, hogy hazája érdekeit védje - írja elemzésében a Bennfentes. A második világháborús hős, legendás francia elnök többször is elhagyta a döntéshozó testületeket, amikor hazájának érdekeit semmibe vette a többi európai állam vagy az Egyesült Államok. Hasonlóan cselekedett most Orbán Viktor is, miután az ukrán csatlakozással szembeni érveit nem vették figyelembe, kivonult a döntéshozatalból, vagyis azokra hagyta a döntést, akik mindenképpen meg akarták nyitni a csatlakozási tárgyalásokat, és vállalják ennek következményeit is - ismerteti cikkében az Origo.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában