Diplomácia

2023.09.23. 08:45

Szijjártó Péter a kárpátaljai magyarokról is tárgyalt az orosz kollégájával (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter októberben Moszkvába utazik.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI/KKM

– Elmagyaráztam Lavrov miniszter úrnak, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjaként rendkívül érdekelt abban, hogy minél hamarabb béke legyen. Magyar emberek halnak meg ebben a háborúban, tekintettel az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségünkre, ezért Magyarország érdekelt a mielőbbi tűzszünetben és a háború lezárásában, mert mindannyian tudjuk, hogy minden újabb nap, amit háborúval töltünk, újabb áldozatokkal és újabb pusztítással jár – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtónak az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásról, írja a Magyar Nemzet.

A tárcavezető rámutatott, kettejük között mindig is a kölcsönös tiszteleten alapult a légkör.

Mi erre alapozzuk a külpolitikánkat. És továbbra is hiszünk abban, hogy a konfliktusokat csak a tárgyalások útján lehet megoldani

– mutatott rá. Szijjártó Péter szerint tárgyalások és párbeszéd nélkül „feladjuk a béke reményét, és ez hatalmas hiba lenne”.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szombaton arról számolt be, Szijjártó Péter október 11-én érkezik Moszkvába, hogy energetikai kérdésekről tárgyaljon Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában