Nemzetpolitika

2023.06.29. 13:35

A Márton Áron-ösztöndíjprogram célja a külhoni magyarság fennmaradása

A nemzeti összetartozás tudata és érzése a magyar nemzetpolitika elmúlt 13 évének egyik legfontosabb eredménye – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Márton Áron-ösztöndíj tehetséggondozó program zárókonferenciáján csütörtökön, az Óbudai Egyetemen.

MW

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna halálának 100. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

 A politikus a köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország kormánya nagy hangsúlyt fektet a határon túli magyarokért való felelősségvállalásra. Kiemelte:

 2010-ben történelmi fordulatot hajtott végre a kormány a nemzetpolitikában. Az állampolgárság megadása, a választójog biztosítása jelképes lépések voltak egy nagy egész, a nemzeti összetartozás szolgálatában

 – fogalmazott.

A diaszpóra magyar származású fiataljai számára meghirdetett ösztöndíjprogramról Szilágyi Péter elmondta:

 a Márton Áron-ösztöndíj egybegyűjti és buzdítja azokat, akik erőforrásaikat az alkotás szolgálatába kívánják állítani, olyan módon, hogy közben látják maguk körül a Kárpát-medence tudományos és művészeti közösségét.

Megjegyezte: az ösztöndíjas fiatalok különleges közösséget alkotnak, részei azon közösségnek, amelyik az egységes magyar nemzet jövőjét építeni tudja.

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: 

a Márton Áron program jó példája azoknak a kezdeményezéseknek, amelyekben a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése és a kiválóság támogatása összefonódik.

Az ösztöndíjprogram évről évre támogatja a kiemelkedően tehetséges, a tudományos kutatásba időt, energiát fektetni szándékozó diákokat – magyarázta, hozzátéve: 

a fiatalok nem csak anyagi támogatást kapnak, hanem tudományos pályafutásuk megalapozásához is hozzájárul az ösztöndíj. A program népszerűségét mutatja, hogy az idén majdnem kétszer annyi jelentkező volt, mint tavaly 

– jegyezte meg.

Lengyel Miklós kitért a már tíz éve működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra, amelynek keretében több mint 90 országból érkeztek fiatalok magyarországi egyetemekre.

 Eddig több mint 11 ezer diák végzett magyar intézményben, és mintegy 9 ezer alumni taggal büszkélkedhetünk 

– mondta.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: 

csak úgy lehet erős a kárpát-medencei magyarság, ha "nemzeti kultúránk erős gyökeréből tehetségünkkel, tudásunkkal termünk gyümölcsöt".

Szavai szerint a magyar nemzeti közösség csak akkor maradhat erős külhonban, ha tudáselőnnyel rendelkezik. Ehhez pedig versenyképes, minőségi, magyar identitású felsőoktatás, valamint magyar gazdasági erőtér szükséges

 – húzta alá.

Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban számos egyeztetés történt a kormány és a meghatározó külhoni magyar egyetemek vezetői között. A tárgyalásokon a felek egyetértettek abban, hogy minél több fiatalnak kell magyar identitású intézményben tanulnia, és a külhoni magyarság körében a diplomával rendelkezők aránya meg kell, hogy haladja az adott ország részarányát.

Amíg van tudásra éhes magyar fiatal, van magyar jövő 

– jelentette ki Varga-Bajusz Veronika, fontosnak nevezve, hogy "a színvonalas képzési és kutatási kapacitások külhonban is legyenek helyben biztosítva" a magyarok számára. Azt mondta: a kormány felelőssége, hogy az egész Kárpát-hazában biztosítsa a fiataloknak a versenyképes, magyar identitású felsőoktatást.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában