Ukrán válság

2023.06.23. 06:06

Az EU hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagot

485. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Helyi lakosok egy erősen megrongálódott lakóház mellett Irpinben 2023. május 4-én

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Hazugsággal vádolta meg Moszkvát a Wagner-csoport vezetője

A Telegram-csatornáján közzétett videóban Prigozsin elutasította Moszkva állításait, miszerint Kijev 2022 februárjában támadást tervezett az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területek ellen – írja a Magyar Nemzet.

Semmi rendkívüli nem történt február 24. előestéjén. A védelmi minisztérium megpróbálja megtéveszteni a közvéleményt és az elnököt, és azt állítja, hogy őrült mértékű agresszió volt az ukrán fél részéről, és hogy az egész NATO-blokkal együtt meg akartak támadni minket

– mondta Prigozsin.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin 2023. május 25-én
Fotó: AFP / Forrás: TELEGRAM/ @concordgroup_official 

Prigozsin hónapok óta vitatkozik a legfelsőbb katonai vezetőkkel, és Szergej Sojgu védelmi minisztert hibáztatja a harctéri kudarcokért.

Az orosz kormány és a magánhadsereg közötti konfliktus azonban most egy új szakaszába lépett, ugyanis a hadvezér egyenesen ellentmondott Putyin kijelentéseinek, és azt állította, hogy hazugságon alapult az Ukrajna elleni támadás indoklása.

Mire szolgált a háború? A háborúra azért volt szükség, hogy Sojgu hősi csillagot kapjon... Az Oroszországot uraló oligarchikus klánnak szüksége volt a háborúra. A mentálisan beteg szemétládák döntöttek: rendben van, bedobunk még néhány ezer orosz embert ágyútölteléknek. Meghalnak a tüzérségi tűz alatt, de megkapjuk, amit akarunk

– tette hozzá. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Az ukrán elnök elrendelte az összes toborzóközpont vezetőjének átvilágítását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pénteki haditanács ülésen elrendelte az összes ukrajnai toborzóközpont vezetőjének átvilágítását. Ezt maga az államfő közölte a Telegramon.

Az elnök ezen felül utasította Valerij Zaluzsnij főparancsnokot, hogy bocsássa el Jevhen Boriszovot, az odesszai toborzóközpont vezetőjét, 

 

aki több millió dollár értékű ingatlanra tett szert Spanyolországban, ami közfelháborodást váltott ki Ukrajnában.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Forrás: Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP

Zelenszkij elrendelte, hogy mihamarabb hozzanak létre egy bizottságot Olekszandr Pavljuk altábornagy, az ukrán védelmi miniszter első helyettesének vezetésével, a rendfenntartó szervek és a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) bevonásával, és ellenőrizzék Ukrajna minden régiójában az összes toborzóközpont-vezetőt. Az államfő azzal indokolta a döntését, hogy a toborzóközpontok vezetői "nem hozhatnak szégyent az ukrán államra és nem gyalázhatják meg cselekedeteikkel a fronton elesett ukrán hősök emlékét".     A haditanács-ülésen a védelmi, illetve a támadóműveletek, a fegyverellátás, a partnerekkel kötött szerződések témakörébe tartozó kérdéseket vitattak meg, valamint az ukrán védelmi ipar termelésének növekedési ütemét.

Ukrán szárazföldi erők parancsnoka: az ukrán hadsereg főbb erői még nem vesznek részt az ellentámadásban

Az ukrán hadsereg főbb erői még nem vettek részt az offenzívában - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a The Guardian című lapnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett pénteken.

Mindenki most és azonnali nagy győzelemre vár. Mi is ezt akarjuk. Fel kell készülnünk azonban arra, hogy ez a folyamat eltart egy ideig, mert rengeteg erő, sok technológia és kiépített akadály van mindkét oldalon. Fő erőink még nem vesznek részt a harci cselekményekben. Most még keressük, kutatjuk az ellenség védelmének gyenge pontjait

 - fejtette ki a parancsnok. Azt is elmondta, hogy ukrán becslés szerint Ukrajna területén jelenleg mintegy 400 ezer orosz katona tartózkodik.

Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak pénteken a dél-ukrajnai Herszon városára, eltalálták az önkormányzati közlekedési vállalatot, aminek következtében három ott dolgozó meghalt. "Herszonban a megszálló csapatok célzottan lőttek rá az önkormányzati közlekedési vállalatra, a város életét biztosító civil alkalmazottakra" - írta a kormányzó. Hozzátette, hogy egy férfi a helyszínen életét vesztette, a vállalat két másik dolgozója pedig kórházba szállítás után halt meg.

A kijevi megyei rendőrség pénteken arról tájékoztatott, hogy a főváros térségét ért orosz ágyúzás következtében leégett tíz hektár erdő. A lángok azután csaptak fel, hogy ellenséges rakéták csapódtak be arra a helyre, ahol a tavaly tavasszal, a térség orosz megszállása idején orosz katonák lövészárkai voltak. Alina Podrejko, a bucsai rendőrkapitányság szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére pontosította, hogy az orosz támadás még június 16-án délután történt, aminek következtében Zdvizsivka mellett kigyulladt egy erdő.     

 

"Azután, hogy az ukrán erők visszavették az ellenőrzést a terület fölött, aknamentesítési munkálatok folytak a helyszínen, de mivel egy orosz katonai raktár is ott volt mélyen a föld alatt tele lőszerrel, most hatalmas detonációk rázták meg a környéket. A robbanások délután három órától este nyolcig tartottak" - fejtette ki a szóvivő. Elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat, a rendőrség és az erdészet munkatársai a helyszínen tartózkodtak, de a detonációk miatt nem tudtak rögtön hozzáfogni a tűzoltáshoz.

 

A Militarnij elnevezésű ukrán katonai hírportál arról számolt be, hogy ukrán lövészek 203 milliméter kaliberű M106-os lövedékeket kaptak a Pion típusú önjáró lövegekhez. A hírportál hozzátette, hogy mostanra a Szovjetunióban gyártott Pion fegyverekhez való szovjet lövedékkészletek kifogyóban vannak, ezért a szövetségesek úgy döntöttek, segítenek pótolni azokat ugyanilyen kaliberű saját gyártású lövedékekkel.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy az Oroszország három-négyszeresére növelte a Kalibr és a H-101-es rakéták gyártását. "Ez azt jelenti, hogy az oroszok típustól függően havonta körülbelül harminc-negyven rakétát gyártanak ezekből. Kinzsal rakétából viszont legfeljebb hat darabot. A termelés szintje jelenleg egy kicsit magasabb, mint a háború előtt volt" - fejtette ki. Hozzátette, hogy az orosz erők októbertől januárig jelentős számú rakétát használtak fel az arzenáljukból.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 680-nal 223 330-ra nőt. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között négy orosz harckocsit és 44 tüzérségi rendszert.

Külföldi rakatétákat tároló ukrán raktárak megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Légi indítású, nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel hajtott végre csoportos csapást az orosz hadsereg ukrán rakétaraktárak ellen, amelyekben külföldi gyártmányú fegyvereket is tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a támadás minden kijelölt célpontot elért. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők a legaktívabban a donyecki régió déli részén és Zaporizzsjában, illetve Donyeck környékén próbálkoztak támadással. Azt mondta, hogy az első frontszakaszon az ukrán fél több mint 130 katonát, valamint egyebek mellett öt harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, és egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, a másodikon több mint kilencven katonát, valamint egyebek mellett két páncélozott harcjárművet és egy lőszerraktárt veszített.

 

Az érintkezési vonal egyéb szakaszain az orosz katonai szóvivő szerint mintegy 160 katona esett el.

 

Ukrán katonák BM-21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én
Fotó: Irina Ribakova / Forrás: MTI/AP

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek az orosz hatóságok pénteken ukrán tüzérségi támadást. Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megye kormányzója közölte, hogy a régiót az elmúlt nap folyamán mintegy száz különböző típusú belövés érte.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a TASZSZ hírügynökség székházában tartott sajtótájékoztatóján megismételte azt az állítást, miszerint Moszkvának értesülése volt arról, hogy Ukrajna nyugati sugallatra tavaly február végén - március elején nagyszabású "büntetőműveletet" tervezett végrehajtani a Donyec-medencében. Közölte, hogy a "különleges hadművelet" során ezt alátámasztó dokumentumokat találtak.

Ukrajna ezt állítja az offenzíváról 

Az ukrán fegyveres erők megállították az orosz offenzívát az ország keleti részén Kupjanszk és Lyman városok irányában - állította egy magas rangú védelmi tisztviselő.

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes az ukrán televíziónak nyilatkozott:

Nagyon heves harcok voltak Kupjanszk és Lyman irányában, de katonáink ott megállították az ellenséget. 

Ukrajna az eddigi legambiciózusabb ellentámadásának kezdeti szakaszában van Oroszország 2022-es inváziója óta. Nyolc falut foglalt vissza - közölte -, amit a Reuters úgy jellemzett, mint hét hónapja a legjelentősebb nyereséget a harctéren.

Oroszország azonban még mindig nagy területeket tart birtokában Kelet- és Dél-Ukrajnában, és az ukrán erők még nem nyomultak a fő védelmi vonalakhoz, amelyek előkészítésére Oroszországnak hónapokig volt ideje.Maliar szerint:

A főbb események még előttünk állnak. És a fő csapás még hátravan. Valóban, a tartalékok egy része - ezek megrendezett dolgok - később aktiválódik.

Bár az aknamezők lassítják őket, azt mondta, hogy Ukrajna katonai művelete délen "a terv szerint halad". Hozzátette:

Nem kell arra számítani, hogy az offenzíva valami nagyon gyors dolog lesz.

Az ukrán ellentámadás nem hozta meg a várt eredményt 

A nyugati partnerek késlekedése a fegyverek Ukrajnának történő szállításában időt adott az orosz erőknek a védelmi vonal előkészítésére, ami miatt az ukrán ellentámadás nem hozta meg a várt eredményeket - mondta az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhaylo Podolyak.

Egy Belgorod környéki falu bombázása károkat okozott egy gázvezetékben és villanyvezetékekben 

A gázvezeték és az elektromos távvezeték (TL) megsérült az Ukrán Fegyveres Erők (APU) lövöldözése következtében a belgorodi régió Volokonovszkij kerületében található Krasznij Pakhar falu határában. Nem voltak áldozatok - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója csütörtökön.

Elmondása szerint az üzemi szolgálatok a helyszínen vannak.

Az orosz tüzérség megsemmisített egy lőszerraktárt és az ukrán fegyveres erők felszerelését a DPR-ben

Az Európai Unió hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagot

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni legújabb, immáron tizenegyedik szankciócsomagot, amelynek többek között az a célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését - közölte a testület pénteken.

Az intézkedések lehetővé teszik, hogy szankcionálják azokat a harmadik országokat, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a kereskedelmi korlátozásokat. A tanácsi sajtóközlemény szerint az EU tovább erősíti a harmadik országokkal folytatott két- és többoldalú együttműködést a szankciós szabályok betartása érdekében, és ha ez nem hozza meg a kívánt eredményeket, és a kijátszás továbbra is rendszerszintű marad, az EU-nak lehetősége lesz kivételes, végső esetben alkalmazandó intézkedések meghozatalára az érintett országok ellen.

Az elfogadott intézkedések megtiltják továbbá az olyan javak és technológiák Oroszországon keresztül történő továbbítását, amelyeket az orosz hadsereg saját céljaira felhasználhat, vagy amelyek támogatják az orosz védelmi és biztonsági ágazatot. A Tanács ezenkívül újabb 87 szervezetet vett fel azon szankciós listájára, amelyek közvetlenül támogatják Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni agressziós háborúban.

Az uniós tagállamok abban is megállapodtak, hogy további öt orosz médium műsorszórási engedélyét függesztik fel az EU-ban. Az érintett televíziós csatornák és online magazinok - az RT Balkan, az Oriental Review, a Tsargrad, a New Eastern Outlook és a Katehon - az EU szerint "közvetlenül Moszkva ellenőrzése alatt állnak és összehangolt propagandatevékenységet folytatnak az EU és a szomszédos országok civil társadalma ellen, súlyosan elferdítve és manipulálva a tényeket".

Tavaly júniusban az EU betiltotta területén az Oroszországból tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek vásárlását, importját és átvételét. Ennek megerősítéseképpen az új szankciós csomag megtiltja az uniós kikötőkbe való belépést azon hajók számára, amelyek hajóról hajóra történő áruszállítást végeznek, amennyiben alapos okkal feltételezhető, hogy a rakomány orosz eredetű.

Szankcióink már most is súlyos terhet rónak az orosz gazdaságra és a háborús agresszió finanszírozására. A pénteken elfogadott csomag növeli a nyomást Oroszországra és Putyin háborús gépezetére

 - kommentálta Josep Borrell az új csomag elfogadását.

Ukrán légierő: Oroszország robotrepülőgépekkel támadott egy ukrajnai katonai repülőteret

Az ukrán légierő bejelentette, hogy a péntekre virradó éjszaka megsemmisített 13 orosz robotrepülőgépet, amelyek egy katonai repülőteret támadtak Ukrajna nyugati részén.

A Telegramon közzétett tájékoztatása szerint a légvédelem a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyében "mind a tizenhárom Kh-101 és Kh-555-ös típusú rakétát megsemmisítette".

Az ukrán légierő szerint "a rakétacsapások éjfél körül, a Kaszpi-tenger irányából kezdődtek, és a rakétákat négy Tu-95MS bombázó repülőgépről indították".

Hmelnyickij polgármestere, Olekszandr Szimtcsicin robbanásokról számolt be a városban, amelynek lakossága az orosz támadás 2022. februári kezdete előtt 275 ezer volt.

Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője pénteken némi előrenyomulásról is beszámolt délen, ahol csapataik szavai szerint "részleges sikereket" értek el. Kijelentette, hogy Keleten az ukrán hadsereg "továbbra is féken tartja az orosz csapatok offenzíváját, a térségben különösen nehéz harcok folynak".

"Védelmi erőink feltartóztatták az ellenséges támadást Kupjanszk és Liman térségében" - tájékoztatott péntek reggel Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon.

"Az ukrán fegyveres erők megállították az ország keleti részén fekvő Kupjanszk és Liman városa irányába kezdeményezett orosz offenzívát, és erőik délre nyomulnak előre" - közölte Maljar.

Elmondta, hogy az orosz erők célja továbbra is az, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék egészét ellenőrzésük alá vonják. Hozzátette, hogy "az ukrán fegyveres erők Ukrajna déli részén indított művelete a tervek szerint halad, a csapatok előrenyomulnak, bár aknamezők lassítják haladásukat".

"Minden nap tovább nyomulunk előre. Erőink fokozatosan megvetik lábukat ezeken a területeken, és folyamatosan haladnak előre" - állította a miniszterhelyettes.

Bizottsági jelentés: Ukrajna nem lesz EU-tag, amíg nem rendezi a kisebbségek helyzetét

A svéd tanácsi elnökség kérésére rendkívüli jelentést adott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa Ukrajna uniós csatlakozásáról, miután eltelt egy év azóta, hogy az Európai Unió Ukrajnának és Moldovának tagjelölti státuszt adott, Grúzia esetében pedig megállapította a tagjelölti státusz elnyerésének feltételeit.

Várhelyi biztos úgy fogalmazott, egyelőre két területen teljesített Ukrajna minden elvárást: az igazságügyi reform tekintetében létrehozta az Igazságügyi Főtanácsot és a Bírói Alkalmassági Főbizottságot, mely a bírók érdemek szerinti kinevezését teszi majd lehetővé.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Orosz csapatok felrobbantották az ukránok lőszerraktárát és megsemmisítették a NATO katonai felszerelését Donyeckben

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők nyugati felszereléseit a Donyecki Népköztársaságban zajló ütközetelhárítás során. A Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozott.

Elmondása szerint a harcok során megsemmisült egy lengyel Krab önjáró tüzérségi egység Ivanovka közelében és egy amerikai AN/TPQ légvédelmi radarállomás Minkovka közelében.

FSZB: radioaktív anyagot szándékozott kicsempészni egy csoport Oroszországból

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok öt személyt, akik egy kilogrammnyi radioaktív cézium-137 izotópot szándékoztak külföldre csempészni, amelyet a "különleges hadművelet" során orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel - közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az orosz belügyminisztérium segítségével tetten ért öt gyanúsított egy szervezett bűnözői csoport tagja, amelynek tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta. A tájékoztatás szerint a kör egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdekében eljárva lépéseket tett, hogy 3,5 millió dollárért egy kilogramm cézium-137 izotópot szerezzen be.

Az FSZB azt állította, hogy a radioaktív anyagot az országból kicsempészve a "különleges hadművelettel" összefüggésben orosz érdekek kárára, Moszkva lejáratására szándékoztak felhasználni, tömegpusztító fegyverek bevetését színlelve. A szolgálat szerint a letartóztatott gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, ellenük radioaktív anyagok illegális birtoklása és kicsempészésére való előkészítése címén indult eljárás.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a cézium-137 radioizotópot a gamma-defektoszkópiában, ellenőrző és mérőberendezésekben, élelmiszerek és gyógyszerek sugárfertőtlenítésére, rosszindulatú daganatok sugárterápiájára használják. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb hasadási termékként képződik atomreaktorokban az urán-235 és más hasadó izotópok maghasadása során, szakértők szerint "piszkos bomba" megtöltésére használható.

Nyugati segítség nélkül esélytelen: óriási lehet a jövő évi költségvetési hiány Ukrajnában

Ukrajnának jövőre is külső finanszírozásra lesz szüksége, de bízik abban, hogy egyensúlyba hozza a költségvetését, nagyrészt az EU, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap és más adományozók támogatásának köszönhetően, nyilatkozta a Politico hírportálnak Szerhij Marcsenko.

Jövőre is arra számítunk, hogy más nemzetek is beszállnak, és fedezik a kiadásainkat − mondta a pénzügyminiszter.

Az ukrajnai újjáépítésről tartott, csütörtökön véget ért kétnapos londoni konferencián Kijevnek megígért nem katonai jellegű pénzügyi támogatások értéke meghaladja a hatvanmilliárd dollárt. A brit külügyminisztérium csütörtök esti tájékoztatása szerint a nagyszabású rendezvény az egyik legnagyobb ilyen jellegű helyreállítási konferencia volt a második világháború óta.

A konferencián jelen volt mások mellett Rishi Sunak brit miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszter, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselői.

Az EB-elnök úgy fogalmazott: A tartalék létrehozása mindenekelőtt kiszámíthatóságot biztosít majd ukrajnai partnereinknek, más adományozókat is ösztönöz, számunkra pedig lehetővé teszi, hogy pénzügyi támogatásunkat valóban a helyszínen kialakult helyzetnek megfelelően számítsuk ki, mivel mindannyian tudjuk, hogy egy háború a lehető legnagyobb rugalmasságot követeli meg tőlünk.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

CNN: az ukrán ellentámadás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket

A CNN arról ír, hogy az ukrán ellentámadás nem váltja be a reményeket, amiket fűztek hozzá – a portál két nyugati tisztségviselőre és a Pentagon magas rangú tisztviselőjére hivatkozik. Úgy fogalmaznak - írja a Mandiner -, hogy Ukrajna offenzívája „semelyik irányban nem felel meg az elvárásoknak”. A cikkben rámutatnak arra, hogy az orosz védelmi vonalak erősebbek a vártnál és hogy az ukrán fegyveres erők rakétatámadásait is hatékonyan verik vissza az oroszok.

A TASZSZ hozzáteszi: az ukrán védelmi minisztérium helyettes vezetője már kedden elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők nehézségekbe ütköznek, sőt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bevallotta, hogy az ellentámadás lassabban halad, mint szeretné. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár így fogalmazott: az ukránok jól felkészült orosz védelemmel szembesültek offenzívájuk során.

Több mint 14 ezren érkeztek csütörtökön Magyarországra

Magyarország területére 2023. június 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7433 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6928 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 22-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Légi felvételen látható, mennyi maradt Bahmutból

Ukrán csapás a Krímet Herszonnal összekötő hídra

Az oroszok szerint az ukránok csütörtökön brit nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mértek a Krím félszigetet a herszoni régióval összekötő Csonhar hídra. Videókon a csapás ereje: 

Légiriadó szerte Ukrajnában

Ma, hajnali 3 órától Kijev városában és Ukrajna valamennyi területén légiriadó lépett életbe. A légierő a hivatalos Telegram-csatornáján keresztül figyelmeztetett a rakétatámadások veszélyére.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában