Március 15.

2023.03.15. 09:31

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth téren.

Budapest, 2023. március 15. Felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulóján az Országház elõtti Kossuth téren 2023. március 15-én. MTI/Bruzák Noémi

Fotó: Bruzák Noémi

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, szerda délelőtt az Országház előtt.

A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth téren. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.

Felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2023. március 15-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

A hűvös, szeles időben sok család, turista jelent meg a téren. A nézelődők többsége kokárdát viselt.

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója tiszteletére. Orbán Viktor miniszterelnök délután Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

Felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2023. március 15-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Az ünnepélyes zászlófelvonásról Novák Katalin köztársasági elnök is osztott meg fotókat közösségi oldalán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában