Ukrán válság

2022.02.27. 08:24

Az Aeroflot orosz légitársaság felfüggesztette az összes Európába irányuló járatát (videók)

A csütörtök hajnalban elkezdődött orosz-ukrán háború negyedik napja tart. A felreppenő hírek közül rendkívül nehéz kiválogatni a hiteles információkat, mindegyik hadviselő fél kommunikációs hadviselést is alkalmaz céljai érdekében.

Cikkünk frissül!

Az Aeroflot orosz légitársaság felfüggesztette az összes Európába irányuló járatát

Az Aeroflot orosz légitársaság bejelentette, hétfőtől felfüggeszti az összes Európába irányuló járatát azt követően, hogy Európai Unió úgy döntött, teljes légterét lezárja minden orosz repülőgép előtt.

 "Az európai hatóságok által bevezetett légtérkorlátozások miatt az Aeroflot 2022. február 28-tól további értesítésig felfüggeszti az összes európai célállomásra közlekedő járatát" - derült ki a légitársaság vasárnapi közleményéből.

 

Traktorral loptak el egy tankot - videó

Az alábbi videón az látható, hogy egy traktorral húztak el egy tankot, miközben valaki üldözőbe veszi a járművet. A The Economis újságírója szerint egy ukrán férfi lehetett a volánnál.

Az Európai Unió lezárja légterét az orosz gépek előtt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, lezárják az Európai Unió egész légterét az orosz repülőgépek előtt – számolt be róla a mandiner.hu.

Az orosz gépek ezentúl nem tudnak majd leszállni, felszállni vagy átrepülni az EU területén"

– mondta az Európai Bizottság elnöke, majd hozzátette, hogy a légi korlátozásokon kívül az orosz médiaplatformokat is korlátozzák: az orosz állami tulajdonban lévő Russia Today és a Szputnyik médiaplatformok, valamint azok leányvállalatai többé nem jelenhetnek meg az unióban.

Az orosz hadsereg veszteségei - grafikon

Az ukrán Védelmi Minisztérium beszámolója alapján az orosz hadsereg a háború alatt eddig 27 repülőgépet, 146 tankot, 26 helikoptert, 706 páncélozott járművet, két hajót és 30 üzemanyag szállítására használt járművet veszett el. Emellett meghalt 4300 orosz katona is. Mivel az orosz fél nem közöl hasonló adatokat, ezért mindezt nem lehet megerősíteni.

Mérséklődnek a harcok Kijevben

Amerikai hírszerzési források beszámolója alapján Kijevben mérséklődtek a harcok, amelynek hátterében az állhat, hogy az orosz hadsereg számára nem áll rendelkezésére elég üzemanyag, valamint az utánpótlással is gondjaik lehetnek

Százezren álltak ki Berlinben a béke mellett

A The Washington Journal beszámolója szerint Berlinben százezer ember vonult utcára, hogy a béke mellett demonstráljanak.

Az ukrán delegáció elindult a béketárgyalásra

TASZSZ orosz hírügynökség szerint elindult az ukrán delegáció Gomelbe, ahol az orosz féllel folytatnak majd béketárgyalásokat.

A pápa elítéli a háborút, fegyvernyugvást sürget

Ferenc pápa elítélte vasárnap az ukrajnai háborút, fegyvernyugvást sürgetett, humanitárius folyosók létesítését kérte és segítséget a menekültek számára - jelentették hírügynökségek.

A katolikus egyházfő a pápai könyvtárnak a vatikáni Szent Péter térre nyíló ablakában elmondott beszédében hangot adott "nagy szomorúságának az ukrajnai háború miatt", és figyelmeztetett minden háborúskodó felet: ne ringassa magát abban a hitben, hogy Isten az ő oldalán áll. Ismét elmondta, hogy március 2-ára, hamvazószerdára meghirdette az ima és a böjt nemzetközi napját a béke érdekében.

"Akik háborúskodnak, azok megfeledkeznek az emberiségről. Nem az emberek mindennapi életét nézik, hanem pártos érdekeiket helyezik minden más elé, bíznak a fegyverek ördögi és fonák logikájában, amely a lehető legmesszebb áll Isten céljától" - jelentette ki. Látva, hogy a téren állók közül sokan ukrán zászlót tartanak, ukránul mondta: "Dicsértessék a Jézus Krisztus!"

Megemlékezett a menekültekről: "Ők a testvéreink, akik számára most sürgősen humanitárius folyosókat kell nyitnunk, és be kell fogadnunk őket".

"Imádkozzunk azért, hogy a fegyverek elhallgassanak! A Jóisten a béketeremtőkkel van, nem pedig az erőszaktevőkkel. A háború valódi áldozatai az emberek, akik életükkel fizetnek a háború őrültségéért" - fogalmazott a pápa.

Az egyházfő szombaton felhívta telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki megköszönte neki, hogy szerdára imanapot hirdetett meg Ukrajna békéjéért.

A pápa már pénteken és szombaton is ukránul és oroszul sürgette a fegyverek megállítását.  

Pénteken a pápa személyesen látogatott el Oroszország szentszéki nagykövetségére, amely a Vatikán közelében található. A külképviseleten kifejezte aggodalmát a konfliktus miatt. Azt követően az egyházfő telefonon beszélt Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsekkel, akitől információkat kért az ukrajnai, elsősorban a Kijevben kialakult helyzetről.

Tárgyalni fog az orosz és az ukrán fél

Zelenszkij ukrán elnök hivatala megerősítette, hogy tárgyalni fognak Oroszországgal a fehérorosz-ukrán határon. A két ország delegációja a Pripjaty folyó mentén fognak találkozni – írja a Sky News.

 

Az igazságügyi miniszter is befogadott egy kárpátaljai családot az otthonába

A tegnapi napon mi is befogadtunk egy kétgyermekes kárpátaljai családot az otthonunkba és felajánlunk fél millió forintot a háború elől menekülők megsegítéséért dolgozó szervezeteknek, többek között az Egy Vérből Vagyunk Alapítványnak 

– írta legújabb közösségi médiás bejegyzésében Varga Judit.

Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt

Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt vasárnap délután három órától, egyelőre három hónapra. A humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.

 

Már 30 millió forint érkezett a Híd Kárpátaljáért segélyprogramba

Eddig több mint 30 millió forint támogatás érkezett a kormány által indított Híd Kárpátaljáért elnevezésű segélyprogramba – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Záhonyban.

A felajánlásokat a karitatív szervezetekhez juttatják el.

A pénzadományok mellett elsősorban olyan szálláshelyek felajánlását várják, ahol ellátást is tudnak biztosítani családok és kisebb közösségek számára.

 

Folyamatosan nyitva vannak a magyar-ukrán határátkelőhelyek

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán azt írta, Magyarország nem akar belekeveredni ebbe a háborús konfliktusba, de minden segítséget megad az arra rászorulóknak, hiszen mindenki a hazáját, az otthonát hagyja maga mögött ezekben a nehéz napokban.

Közölte: a gyorsabb átjutás érdekében már mind az öt magyar-ukrán határátkelőhely szünet nélkül működik.

Miközben az Ukrajnával közös lengyel, szlovák és román határszakaszokon a belépésre akár 20-24 órát is várni kell, addig a magyar határátkelőhelyeken a reggeli adatok szerint maximum egy óra a várakozási idő

– jegyezte meg.

Hozzátette: a határátkelőhelyek közelében a karitatív szervezetekkel külön „Segítségpontokat” alakítanak ki, ezek kijelölése már zajlik és rövidesen megkezdik működésüket.

Itt nemcsak élelmiszerrel és információkkal látják el a segítséget kérőket, de a kormányhivatalok munkatársai is jelen lesznek, akik közigazgatási és szükség esetén oltással kapcsolatos ügyekben is segítenek. A segítséget kérőket igény esetén a rendőrség, illetve egyházi/karitatív önkéntesek busszal szállítják ide.

Mindenkinek segítenie kell a háború áldozatait. Mi, magyarok első helyen Kárpátalját és az ott élő magyarokat akarjuk segíteni

– tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Bevetették a nukleáris opciót Moszkvával szemben

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szombat éjjel az úgynevezett „nukleáris opciót” is bevetette annak érdekében, hogy megállítsa az Ukrajna elleni orosz inváziót. 

Úgy döntöttek, hogy kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Ezzel súlyos csapást mértek az orosz gazdaságra, de a hatásokat a nyugati pénzintézetek és vállalatok is megérzik majd.

 

Reagáltak az oroszok arra, hogy az ukrán elnök máshol tárgyalna

Budapesten is tárgyalna az ukrán elnök az oroszokkal, de Fehéroroszországban biztos nem. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül. Hozzátette, hogy 

ezúttal nem függesztik fel a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. 

Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.

 

Lezárják az európai légteret az orosz gépek előtt

Az Egyesült Királyság, a Balti-államok, Lengyelország, Csehország, Szlovénia Románia és Bulgária után most Finnország is kitiltotta légteréből az orosz gépeket, és megtiltotta az orosz légitársaságok repülőinek leszállását az országa repterein.

Németország is jelezte, hogy hasonló lépésre készül. 

Forrás: Flightradar24

A Reuters beszámolója szerint

hamarosan bejelenthetik az összeurópai légtérzárat az orosz gépekkel szemben.

Ez is része lenne az újabb EU-s szankcióknak, amelyekről már vasárnap határozhatnak a tagországok külügyminiszterei.

 

Dróntámadás egy orosz menetoszlop ellen

Ukrán forrás szerint török eredetű Bayraktar TB2 drónnal hajtottak végre támadást egy orosz menetoszlop ellen.

Gépfegyverek és rakétavetők bevetésével dúlnak a harcok Harkovban

Az oroszok hiába várják Minszkbe az ukrán delegációt

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel – jelentette be a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában. 

– Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal 

– mondta Dmitrij Peszkov.

Volodimir Zelenszkij azonban visszautasította a minszki tárgyalások lehetőségét – írja a BBC. Az ukrán elnök azt üzente Moszkvának, hogy nem utazik a fehérorosz fővárosba, mert az orosz csapatok Belarusz területéről is támadást indítottak Ukrajna ellen. Zelenszkij közölte,

– Persze, hogy békét akarunk, találkozni akarunk, azt akarjuk, hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baki – felajánlottuk ezeket a tárgyalási helyszíneket az oroszoknak. Bármely másik város is megfelelne számunkra egy olyan országban, amelynek területéről nem lőnek rakétákat ránk.

 

A gáztranzit zavartalan

Folyamatosak az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások Ukrajnán keresztül – közölte az ukrán tranzithálózat üzemeltetője vasárnap, hozzátéve, hogy

a gázvezetéket nem érte sérülés, a földgáz továbbítása normális üzemmenet szerint zajlik.

Korábbi hír, hogy orosz rakétatámadás ért egy gázvezetéket Harkov közelében, de egyelőre nem világos, hogy ez a sérült vezeték része-e a tranzithálózatnak – írja a Reuters.

 

Már több mint 62 ezren kerestek menedéket Magyarországon

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap. Elmondták azt is, hogy mind az öt ukrán közúti határátkelőhely teljes kapacitással üzemel. Azt írták,

a rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek.

A rendőrök menedékhelyekre kísérik azokat, akik a határátkelőhelyekről bármilyen okból nem tudnak továbbindulni.

A rendőrség holnapján olvasható tájékoztatás szerint egy órás várakozási időre kell számítaniuk vasárnap reggel azoknak, akik Ukrajna felől kocsival próbálnak bejutni Magyarországra.

 

ENSZ: már 240 polgári áldozata van a háborúnak

Legkevesebb 240 civil áldozata volt vasárnap reggelig a harcoknak Ukrajnában – állítja az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA), hozzátéve, hogy 64 megerősített polgári halálos áldozatról tudnak, de a halottak száma ennél jóval magasabb lehet. Az ENSZ szerint Ukrajna infrastruktúráját ért támadások következtében százezrek maradtak áram és friss ivóvíz nélkül, 

humanitárius válsághelyzet alakult ki az ország északi, keleti és déli csücskeiben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb becslése szerint már csaknem 300 ezren menekülhettek el a harcok elől. 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket biztonságosabb térségekben, míg hozzávetőleg 116 ezren hagyhatták el eddig az országot főleg Románia, Lengyelország, illetve Moldova irányába.

A világszervezet attól tart, hogy akár ötmillióra is duzzadhat az ukrajnai menekültek száma.

A Magyarország területére vasárnap reggelig belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt, vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vasárnap reggel, hozzátéve, hogy az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

 

Luhanszkban egy üzemanyag-raktárt ért találat

Kétszáz tonna dízelolaj lobbant lángra a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében, miután felrobbant egy üzemanyagraktár.

A luhanszki népköztársaság tájékoztatása szerint a Rovenki településen történt robbanást az ukrán kormányerők rövid hatótávolságú ballisztikus rakétájának (Tocska-U) becsapódása okozta.A szeparatisták szerint vannak áldozatok.

Egy atomhulladék-tárolót is találat ért

Állítólag találat ért egy nukleárishulladék-tárolót Kijevben. A Kanal 24 televízió szerint a Radon Union nevű vállalat lerakatát több orosz gránát találta el. Az első mérések alapján „a védelmi övezeten kívüli civil lakosság nincs veszélyben”.

A történteket hírügynökségek ugyanakkor nem tudták független forrásból ellenőrizni.

Az ukrán atomenergetikai hivatal tájékoztatása szerint jelenleg is folynak a harcok a környéken, így a létesítményt ért károkat, és az emiatt keletkezhetett sugárzás mértékét sem sikerült pontosan felmérniük, mivel az automata sugárzásmérő berendezéseket is rakétatalálat érte.

Az 1960-ban alapított Radon Union vállalat fő profilja a különböző eredetű nukleáris hulladékok kezelése.

Minden oldalról támadnak az oroszok

Heves harcokról érkeztek jelentések vasárnapra virradóra szerte Ukrajnából. Az ukrán hadsereg közleménye szerint az orosz támadás a kormányerők „eltökélt ellenállásába” ütközött.

A déli Herszon megyében heves harcok árán az orosz csapatoknak sikerült előretörniük. Szintén nehéz összecsapásokról érkeztek jelentések Kijev külterületeiről és Luhanszk megyéből.

Az ukrán főügyész vasárnap kora reggeli tájékoztatása szerint Harkovban a támadók előrenyomulását egyelőre sikerült megállítani, de a közösségi médiában terjedő legfrissebb felvételek szerint az orosz hadijárművek a város utcáin tűntek fel. A másfél milliós kelet-ukrajnai városban csütörtök óta heves harcok dúlnak.

Az ország második legnagyobb városában állítólag az oroszok felrobbantottak egy gázvezetéket. Az ukrán állami szervek tájékoztatása szerint a létesítményt ért támadás „környezeti katasztrófát” okozhat a környéken.

A harkoviakat is arra kérték, zárkózzanak be, az ablakokra pedig tegyenek vizes ruhát.

 

Mégsem volt bombázás Kijevben

Bár a légvédelmi szirénák újra megszólaltak az ukrán fővárosban, helyi idő szerint nem sokkal szombat éjfél előtt, a város bombázása az éjszaka elmaradt – közölte a kijevi polgármester-helyettes vasárnap reggel.

A város határán kívülről több robbanást is jelentettek az éjszaka

– tette hozzá Mikola Povoroznyik, aki elmondta azt is, hogy Kijevben viszonylagos nyugalom van, a ukrán fegyveres erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, miután az éjjel utcai harcokat folytattak az „orosz szabotőrökkel”.

A Vaszilkievben égő tűz miatt a kijevieknek azt tanácsolta. zárják be az ablakaikat, és ne menjenek az utcára.

 

Rakétatalálat ért egy olajterminált Kijev közelében

Állítólag orosz rakétatalálat ért egy olajfinomítót, Kijev egyik elővárosában, Vaszilkivben szombat éjjel. A létesítmény lángra kapott, a tüzet reggelig nem tudták eloltani, mert  harcok jelenleg is folynak a finomító közelében. A Kijevtől délnyugatra fekvő város polgármestere azt nyilatkozta, hogy a települést és a helyi repülőteret ballisztikus rakétákkal lőtték.

 Az interneten megjelent felvételeken az éjszakai eget megvilágító hatalmas lángnyelveket lehetett látni.

Borítókép: Orosz videóból kivágott fotó a csernobili atomerőmű biztonsági központjából, amin egy orosz fegyveres katona látszik egy ukrán egyenruhás személy társaságában 2022. február 26-án / Russian Defense Ministry / EyePress via AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában