A gazdák is támogatják a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtését

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezéshez, és tagjait is arra buzdítja, hogy írják alá azt.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a petíció aláírása előtt szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, erkölcsi kötelesség csatlakozni ehhez az össznemzeti ügyhöz, amely komoly kihatással van a Kárpát-medencei magyarság sorsára.

Mint fogalmazott, fel kell hívni az Európai Unió figyelmét a nemzeti kisebbségek helyzetére, amelyek sok esetben ki vannak téve az asszimilációnak, az elvándorlásnak és az elszegényedésnek.

„Sokszor fennmaradásukért kell küzdeni, és ezt nem egy esetben ellenszélben teszik”

- fogalmazott, hozzátéve:

a kezdeményezés sikere évekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét.

Ezért fontos, hogy megteremtsük a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségét – emelte ki Győrffy Balázs arra hivatkozva, hogy az adott országnak jutó uniós fejlesztési források elosztásánál torzulás látszik a kisebbségek hátrányára.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, hogy a falugazdász-hálózatokon keresztül lehet elérni a petíciót. Arra biztatott minden gazdálkodót, keresse falugazdászát, és írja alá a kezdeményezést. Ezenkívül a Magosz rendezvényein is gyűjtik majd az aláírásokat. Mint mondta,

minden kisebbség értéket hordoz, és ezek megtartása, fennmaradása egyben az anyaország értékeit is emeli.

Azt mondta, száz évvel a trianoni tragédia után ezzel a kezdeményezéssel segíteni lehet a nemzeti kisebbségeket, „meg kell mutatnunk, hogy számíthatnak ránk”.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

A sajtótájékoztatót szervezők közölték, hogy a rendezvényüknek helyet adó Magyarság Háza is csatlakozik a kezdeményezéshez. Ennek célja, hogy az Európai Unió a kohéziós alapokra vonatkozó döntéseinél és a saját intézkedései során elősegítse az őshonos nemzeti kisebbségek szülőföldön való boldogulását és gyarapodását. Hét országból egymillió támogató aláírásnak kell összegyűlnie május 7-ig.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában