Olvasó

2012.11.11. 07:43

Nem hárítják át?

Három érdekes levelet is kaptam a napokban különböző szolgáltatóktól, mindhárom díjemelésről szólt.

Horváth A. Attila

Az egyikben az új mobiltelefon-tarifákról tájékoztattak, a másikban a bankom jelezte, hogy a megváltozott adókörnyezet miatt többletteherrel sújt januártól (kifizetteti velem a tranzakciós adót), a harmadikban pedig a biztosítóm tett a jelenleginél pontosan kétszer drágább kgfb-ajánlatot a jövő évre, annak ellenére, hogy magasabb bónuszfokozatba lépek.

Az utóbbi pénzintézetet gyorsan meg is büntettem szemtelenségéért (talán azt hitte, nem veszem észre a fondorlatot?): felmondtam a biztosítást és mással leszerződtem a neten, pár percbe telt az egész. A másik két "ajándékot" azonban nem ilyen egyszerű visszautasítani, jóllehet a "megváltozott adókörnyezetért" felelős kormány gyakran hivatkozik a piaci versenyre és a szabad választásra. De hogyan váltson számlavezető fiókot az, akit mondjuk lakáshitel köt a bankjához évtizedekre, és hogyan lépjen le a drágító telefontársaságtól az ügyfél, ha hűségszerződést írt alá korábban? Sehogy.

Ehelyett örüljön, hogy nincsenek megszorítások, és nem az emberekkel fizetteti meg a gazdasági tárca a költségvetési hiánypótlások árát. Pontosítanék: nem közvetlenül az emberekkel. Hanem a pénzügyi szektorral, amelyik (most már egészen világos) annyi terhet hárít át, amennyit csak bír.

A hétfői parlamenti vitában a miniszterelnök riogatásnak nevezte a továbbterhelést. Szívesen megmutatom neki a leveleimet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!