Olvasó

2011.10.07. 05:30

Kassától Kolozsvárig (kommentár)

Hosszas viták és némi hezitálás után a Fidesz eldöntötte, milyen választási rendszert szeretne. Ez a lényegét tekintve egyfordulós, kétszavazatos rendszer, amelyben a határon túli magyarok is kapnak szavazati jogot.

Halmágyi Miklós

Az „egy forduló” meg a „két szavazat” is különféle véleményekre serkentette a politológusokat és az elemzőket, de az igazi vitákat nem ez, hanem a határon túli magyarok szavazati joga váltotta ki. Általában az volt a vélemény, hogy az ô szavazati joguk a Fidesz malmára hajtja majd a vizet, de valójában még azok sem tudják pontosan, hogy az erdélyi vagy felvidéki magyarok szavazata átrajzolja-e egyáltalán, s ha igen, hogyan, a magyar politikai palettát, akik a javaslatot megtették, s akik dönteni fognak róla. Az egészen bizonyos, hogy izgalmas választásnak nézünk elébe. Nem a legfontosabb szempont ugyan, de érdekes kérdés, hogyan fognak a pártok kampányolni Románia vagy éppen Szlovákia területén, hogyan alakul az internet szerepe mindebben, vagy születnek-e új módszerek, amelyek segítségével az ottani választók megszólaltathatók. S vajon miféle indulatok szabadulnak majd el egy szoros választási eredmény esetén, amikor okkal és joggal állítható, hogy a határon túli szavazatok döntik el az anyaország politikai berendezkedését. Ami biztosan tudható még, az az, hogy kisebb parlamentünk lesz, s elképzelhető, hogy ez az egyetlen dolog, amiben mindenki egyetért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!