Olvasó

2011.07.21. 05:00

Nagyüzem Hágában (kommentár)

A délszláv válság a mai napig kísért; azzal, hogy Ratko Mladic elfogása után rendőrkézre került az utolsó hágai körözött is, Goran Hadzic, elvileg le lehetne zárni Európa második világháború utáni legvéresebb korszakát.

Halmágyi Miklós

A kilencvenes években elkövetett szörnyűségek miatt ugyanis most már hivatalosan nem keresnek senkit. Naivitás lenne viszont azt hinni, hogy Hadzic elfogásával le is zárható ez a véres fejezet. Goran Hadzic ellen 2004- ben emelt vádat a Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék, előkelő helyen állt a keresett személyek listáján, persze tegnap reggel óta ez már történelem. Hadzic a Szerb Demokrata Párt vukovári titkáraként a szerb–horvát háború egyik főszereplője volt. Pártolta Nagy-Szerbia létrehozását, amelynek első része volt a Krajinai Szerb Köztársaság 1991-es kikiáltása. Ennek a nemzetközileg soha nem ismert államnak volt az elnöke Hadzic 1994- ig; Krajinát a horvát hadsereg 1995-ben visszaszerezte. A nemzetközi törvényszék vádja szerint Hadzic 1991–1995 között horvátok és más, nem szerb nemzetiségű emberek elűzésére és meggyilkolására adott parancsot. A szökése után állítólag Oroszországban, majd Belaruszban talált menedéket. Hadzicot elfogták, a srebrenicai mészárlással vádolt Ratko Mladic pere pedig már elkezdődött a hágai nemzetközi törvényszéken.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!