Olvasó

2011.06.06. 18:47

Nézd, csillagom, a kiscsillag már megint megszületett (jegyzet)

Már a válogatáson elhangzott az egyik zsűritag szájából: potenciális nyertes került a szemük elé. Amikor László Attila, tizennégy éves kézdivásárhelyi kisdiák, makacsul ragaszkodva Máté Péter dalaihoz, betört a tehetségkutatóba. És lőn. Szombattól új kiscsillagunk van, ki tudja már, hanyadik.

Arany Horváth Zsuzsa

A televíziós csatornák ugyanis nem nagyon hagyják kifutni saját kreatúráikat. Ahogy megvan győztesük, meg az sms-ekből befolyt nyereség, máris szervezik a következő versenyt. Showtime. Az a szegény nyertes meg boldoguljon, ahogy tud, adjon ki lemezt, koncertezzen, írasson magának slágert. Természetesen azt is csak akkor, ha már jól körülbástyázták a csatornához kötő szerződéssel.

A néző? Hát az kegyetlen egy szerzet, hamar felejti kedvencét. Akiért szombat este még rajongva nyomkodta a mobil gombjait, azt egyből ejti, ha új koncot dobnak eléje. Ki tudja, ebből a húsdarálóból időben ki tud-e mászni az a szorongó, lelkizős, érzékeny srác, akit még sírni se hagytak nyugodtan, tolták a képébe a mikrofont, Attila, mondd, hogy érzed magad, mondd, olyan jópofa tájszólásban beszélsz. Székelyben! Épphogy ezt nem tették hozzá a fülükben lévő apró mikrofonon át folyamatos szerkesztői „ lélegeztetésben” részesülő műsorvezetők. (Vajon Antal Imre vagy Vitray tűrte volna ezt?)

Elképzelem, ahogy ez az erdélyi kissrác otthon a nagyszobában a nagyágyon ugrálva önfeledten énekli, amit hall a rádióban. Füle van a dallamra, énekszóra. Azért nem akcentusos az éneklése, mert Máté Pétert pont úgy tanulta meg, mintha angol nyelvű sláger lenne. Mindenkinek tetszik a családban, nevezik a magyarországi tévébe, hogy ott aztán a gépezet elkezdje felfalni. Jó pár hanggal lejjebb énekeltetik vele a felnőttes elvágyódós, reménytelen szerelmes nótákat, lábára nem való tánclépésekkel vadítják a már amúgy is extázisban vergődő tinilányokat. Nem baj. Jóképű, ártatlan pofijú, s hiába Fáy Szőrösszívű Miklós intése, miszerint korai még ez neked kisfiam, a menetelés megállíthatatlan. Pedig a felhozatal több mint döbbenetes volt. Egy roma(?) lány, aki fiúnak öltözve saját élete drámáit táncolta, egy harmonikás fiú, aki a száztagú cigányzenekart is térdre kényszerítette, egy csapat, amelyik folyamatos sztorikavalkádot akrobatizált a színpadra. A vak lányt is említhetném, de attól tartok, ő is patikamérlegen kimért hatás okán menetelhetett. Mostantól aggódhatunk. Mikor lesz ebből az Attila gyerekből új csalódás, új Utasi Árpi? (Remélem, megússza a médiavircsaftot, talán van a környezetében, aki vigyáz rá.) Merthogy határon túli ő is. Ezért persze külön imádjuk. Ráadásul épp június 4-én nyert. És mondta is, hogy szavazzunk rá, mert összetartozunk. Micsoda szerencséje volt, épp az volt a napja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!