Olvasó

2011.04.16. 05:00

Horvátok letargiában (kommentár)

Horvátország népe teljes letargiában leledzik péntek dél óta. Zágráb főterének több ezer fős közönsége kivetítőn kísérte figyelemmel a Hágából érkező egyenes adást.

MTI

Döbbenet ült az arcokra, midőn kijelentetett: a nemzeti hősként tisztelt Gotovinát huszonnégy, Markac tábornokot tizennyolc évre ítéli a nemzetközi törvényszék. Pedig a tábornokokért az elmúlt napokban templomokban is imádkoztak. Akadtak politikusok, de még jogászprofesszorok is, akik a felmentésükben reménykedtek. A remény most sem veszett ki néhány javíthatatlan optimistából. Ők a másodfokban bíznak, mondván: ott majd teljes igazságot szolgáltatnak. Gotovina sztár védőügyvédje sokat sejtetően így fogalmazott: az ítéletet jegyző hágai bíró korábbi ítéleteiből is többet részben vagy teljesen megsemmisítettek egy lépcsőfokkal feljebb. Kevés vigasz ez a horvátoknak, akik ezután még inkább szkepticizmussal viseltetnek Európa iránt, ahova politikusaik szeretnék eljuttatni őket. Bűnbak lesz valamennyi párt, bal- és jobboldal egyaránt, mert - úgymond - nem tett meg mindent, hogy megvédje a kilencvenes évekbeli honvédő háború hőseinek a becsületét. Nehéz napok, hetek, hónapok elé néz szomszédunk. Országszerte már ma tömegtüntetések lesznek, s erre lehet számítani az elkövetkezendő időszakban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!