Olvasó

2011.02.25. 07:17

Majdnem 40 milliós kérdés: Ki érte meg a huszadik századot? (jegyzet)

Azt mondják, felesleges a lexikális tudás. Minek kellene dátum szerint, pontosan bebiflázni ezernyi csata, harc, küzdelem évszámát, minek kell fejben tartani, mettől meddig éltek az irodalom, a történelem nagyjai. A minap az egyik televíziós vetélkedőbe kiállt két érettségi előtt lévő fiatal. Helyesek, kedvesek voltak, derűsen veszítették el mindjárt az elején a megnyerhető negyvenmillió nagyját.

Sinkovics Eta

S amikor arra a kérdésre kellett válaszolniuk, ki érte meg a 20. századot Arany, Kossuth és Görgey közül, azt gondoltam, íme egy testhez álló, szép kérdés. Tévedtem. Tragédia? Inkább szomorú. A jó megfejtéshez történelmet legalább annyira ismerniük kellett (volna), mint az irodalmat. A nevezett személyekhez kapcsolódó dátumokat meg mindenképpen. Persze az évszámok önmagukban mit sem érnek, ám ismeretük túlmutat a lexikalitáson. Általános műveltség kategória. A hiányosságok pótolhatók, érettségire mindenképpen, de a tájékozatlanság lehangoló. Nem egyedi az eset, elég gyakran kiderül, mennyire hézagos a fiatalok tudása. (Ezért is aggódom, hogy a gyakorlatorientált szakiskolákban kevesebb idő jut majd magyarra, történelemre.) Valamikor kis lapocskákat készítettünk, egyik oldalára felírtuk az évszámot, a másikra a hozzá kapcsolódó történést. Mikor volt? Kik vívták? Meddig élt? Álmunkból, ha felébresztettek... Élveztük. De ez, a 21. században már biztosan nem divatos szórakozás...

S hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, Görgey Artúr (1818–1916) a jó válasz. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!