Olvasó

2010.11.15. 08:26

Egyet tudunk érteni (Kommentár)

A Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen élők joggal azt gondolják, már senkit nem érdekelnek az ő gondjaik, mert nem látják a televíziós kamerákat, s újságíróval is ritkábban találkoznak.

Horváth Éva

Az őket éppen hat hete elöntő vörösiszap nyomait azonban még látják, szenvedik annak hatását. Bár megkezdődtek az egyeztetések a jövőről, rendszeresen kapnak segélyeket, ingóságokat, de még mindig nem látják tisztán, mi is lesz velük, hol és hogyan folytathatják életüket.

Lapjaink is rendszeresen hírt adnak arról, kik, milyen módon próbálják viszszaadni az életet a kárt szenvedett területen. Különböző módszerekről adhattunk híradást, melyekkel a rendkívüli lúgos kárt közömbösítenék. A hétvége egy híre még ezek közül is meglepetést kelthet. Eszerint szlovákok is segítséget nyújtanak a vörösiszappal elöntött ajkai térség mezőgazdasági területeinek kárfelszámolásához. Két, permetezővel felszerelt lavinamentő gépjármű érkezett Devecserbe, hogy egy kísérleti vegyszerrel próbálják közömbösíteni a szennyező anyag lúgos kémhatását. Eddig főként a lakóházak környékét próbálták rendbe tenni, a szlovák segítség viszont elsősorban a termő területre irányul. Ebből is látszik: a politikusok egymásnak feszülhetnek, próbálgathatják, ki az erősebb. A segíteni akarók nem nézik, ki melyik állam polgára, arra figyelnek, hogyan tehetnének jót a másiknak. Adja az ég, hogy ők eredménnyel járjanak.

Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!