Olvasó

2010.10.01. 17:12

Lovagokat avattak

Idén a somogyi alapítású és székhelyű Szent Gellért Lovagrend, amelynek mostanra már erős zalai és vasi kötődése is van, Sárváron, a Nádasdy-várban és a Szent László plébániatemplomban tartotta ünnepélyes Invesztitúráját, azaz Lovagavatási ceremóniáját.

Az Olvasó

 

Már reggel 8 órakor gyülekeztek a novíciusok a sárvári várnál, hogy dr. Munkácsy-Kovács László nagymesterrel és főtisztelendő Rába Imre Tamás FESG kanonok, gellénházi plébánossal, a rend ceremonáriusával utoljára átvegyék az avatás összes kényes mozzanatát, hogy aztán minden a legnagyobb rendben történhessen.

Kora reggel még mindenkin érződött a feszült izgalom, ám az asszisztencia próba után már magabiztosabban mozogtak az avatás előtt állók és velük együtt az ünnepség többi résztvevője is.

Nagyon hamar elszaladt az idő és az óra már bizony az avatás kezdésére figyelmeztetett. Megszólalt a muzsika, a teremben mindenki elcsendesedett. Minden szempár izgatottan figyelte a zenére bevonuló Szent Gellért lovagrend tagjait.

 

A Nádasdy-vár impozáns lovagtermében a Nagymester és a Nagyprior előtt lovagi fogadalmat tettek: dr. Nagyné Pápai Éva, és Schán Józsefné úrhölgyek, valamint lovaggá avatták Bakonyi István, Illés Csaba, Kiss János Tamás, dr. Szalay Tamás, rev. Tóth Tibor és Zahradnyik Aladár urakat. Az újonnan avatott lovagok és dámák közül négyen a Szombathelyi Egyházmegye területéről származnak. 

Az avatási ceremóniát követően a plébániatemplomba vonultak a lovagok, ahol az ünnepi hálaadó szentmisét S.EM.R. Paskai László OFM bíboros úr pontifikálta. A szentmise kezdetekor a bíboros úr átadta az avatottaknak a rendi inszigniákat, majd dr. Munkácsy-Kovács László nagymester béke köszöntés kíséretében átadta a lovagi diplomákat is.

Az ünnepi szónok Barsi Balázs OFM atya volt, aki aktuálisan Szent Gellért szép ünnepén keresztül a lelkiség és a lovagi erényességen át egy nagyszerű prédikációt mondott.

- Tulajdonképpen semmi sem változik az életemben, hiszen csak egy újabb ajándékkal lettem gazdagabb, ami arra figyelmeztet, hogy még jobban figyeljek oda embertársaimra, valamint az eddigieknél is jobban gyakoroljam a felebaráti szeretetet - felelte Illés Csaba lovag, a  „Most mi fog változni?” kérdésre.

 

 

Beküldte: Rába Attila, Szent Gellért lovag

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!