Olvasó

2010.09.15. 04:39

A gyász közben is a jövőre gondolni (kommentár)

Tegnap Tatán eltemették az afganisztáni támadás második magyar áldozatát, a Pápán született Kolozsvári György posztumusz hadnagyot. Igazi katona volt, aki több béketeremtő, békefenntartó misszióban vett részt.

Horváth Éva

Tudatában annak, hogy a katonai küldetés veszélyes, különösen az olyan háborús körülmények között, mint amilyenek Afganisztánban uralkodnak. A veszéllyel számolni kell, arra fel lehet készülni, de teljesen kiküszöbölni nem lehet. Hazánkban is időről időre fellángol a vita arról: kell-e magyar katonákat háborús területre küldeni, engedni. Különösen olyankor, amikor kiderül, hogy a mi katonáink felszereltsége bizony elmarad más országokétól. Vagy éppen az ilyen tragikus esetekről hírt hallva. A Magyar Köztársaság tagja a NATO-nak, s mint a szövetség tagja elvárja, hogy biztonságát garantálják, ugyanakkor vállalta a közös biztonság fenntartásában való közreműködést. S ekkor jön a kérdés: van-e nagyobb veszély, mint a világ kábítószer-kereskedelmének nagy részét indító, bonyolító Afganisztán? A katonák, akik magyar missziókban részt vállalnak, tudatában vannak küldetésük nehézségeinek. Ha békefenntartónak mennek, akkor is harcra készen indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!