Olvasó

2010.02.25. 06:44

Szerek ellen harcolók (kommentár)

Kevés ehhez hasonló, reménytelen harc van a világban. A kábítószer elleni küzdelemben folyamatosan vesztésre állnak a drogfogyasztás visszaszorításán dolgozó orvosok, szociális munkások, rendőrök és még sorolhatnánk mindazokat, akik nem nézik tétlenül a bódulatot okozó anyagok terjesztését, használatát.

Angyal László

Az ENSZ egyik hivatala pedig évről évre kiadja a maga jelentését a drogfogyasztás tendenciáiról. A 2009-es adatokat összegző tanulmányban vannak nem meglepő következtetések. Európa gazdagabb országaiban a diszkódrogokról áttértek az ütősebb, magasabb minőséget képviselő, ezért jóval drágább kokainra, és az sem újdonság, hogy a csempészek a dél-amerikai „kokót” egyre gyakrabban kerülő úton, azaz Kelet-Európán át szállítják Nyugat-Európába. A gyógyszerekben rejlő, vagyis receptre kapható drogok növekvő fogyasztása is várható volt, szerencsére a fenti tendenciák nem igazán jellemzőek Magyarországra. Van azonban az ENSZ-jelentésnek egy olyan részlete, amelyre érdemes odafigyelni. A hazánkban is egyre inkább hódító randidrogokról van szó. Ami akkor is szomorú történet, ha csak arra fókuszálunk, hogy sokan – akár nem kis mértékű kockázat bevállalásával is – képesek újfajta mámort kipróbálni. Ennél sokkal nagyobb gond, ha valaki az egyén akaratának a megtörésére használja az új anyagot. Az emberi gonoszság ellen nincs szer, legfeljebb a gyanakvás, a bizalmatlanság adhat némi védelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!