Olimpia

2012.07.15. 11:34

Megavállalkozás

Elkezdődött a visszaszámlálás, hiszen két hét múlva ilyenkor már javában tartanak a XXX. Nyári Olimpiai Játékok küzdelmei. Londonra irányul tehát hamarosan a figyelem, ami természetes is: ma már az ötkarikás játékoknak túlnő a jelentőségük annál, mint hogy csak egyszerű sporteseményként tekintsünk rá.

Kerkai Attila

Életbe lépett London légterében az a repülési tilalom, melyet a közelgő olimpia miatt hoztak meg, így a rendeletben meghatározott légi járművekkel jobb elkerülni az angol fővárost. Kiemelt figyelmet kapnak a terrorelhárítók is, amiről persze csak címszavakban értesülünk a sajtóból, de mindenki tudja: a háttérben jelentős erők mozognak, amiről jobb csak keveset beszélni, ami a biztonságot is szavatolhatja.

Csak két példa arra, hogy ma már milyen felelősség is egy olimpiát rendezni. London és a britek valószínűleg megbirkóznak a feladattal, ezért is vállalták el és harcoltak érte, mígnem 2005-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az angol fővárosnak ítélte oda a 2012. évi rendezési jogot. Egészen pontosan 2005. július 6-án Szingapúrban, a NOB 117. ülésszakán nyert London, majd másnap, július 7-én érte az angol fővárost az a több helyszínen elkövetett terrortámadás, melyben 52 ember meghalt, közel ezren megsebesültek. Hogy van-e összefüggés a két esemény között? Nehéz lenne eldönteni, hiszen azóta már tudjuk, hogy a terroristák hosszú időn át készültek akciójukra, s meglehet, véletlen a két dátum szinte egybeesése.

London tehát felkészült a játékok rendezésére, s egyre inkább megtelik élettel most már az olimpiai falu, amely kinyitotta kapuit. Egyfajta népvándorlás indul meg az elkövetkező hetekben a metropoliszba, hiszen sorra érkeznek majd a küldöttségek, a vendégek és persze a szurkolók is a világ minden pontjáról. Nem lesz ember a földkerekségen (na jó, biztosan akadnak majd ilyenek is...), akihez ne jutna el az olimpia híre, hiszen „csak” húszezer sajtómunkás dolgozik majd azon, hogy kiszolgálják a televíziók, rádiók, internetes felületek, újságok igényeit a hírek iránt.

Fölösleges tovább fokozni, megavállalkozás ma már (és persze már jó ideje az...) az olimpiarendezés. Viszont már nagyon várjuk, kezdődjön már!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!