Nova

2017.02.06. 19:10

rHagyományok, ünnepek a Göcsejben

Nova - Közel félszáz konkrét rendezvényt tartalmaz a göcseji település 2017-es eseménynaptára.

Gyuricza Ferenc

Az éves programtervezetet a kulturális és oktatási intézmények, a plébánia, valamint a civil szervezetek bevonásával állította össze az önkormányzat. Minderről Lendvai Jenőné, a település polgármestere tájékoztatta a ZH-t. Elmondta azt is, hogy a fő cél a hagyományok szem előtt tartásával olyan színes és változatos kínálatot biztosítani, ami egyfelől a helyben élők közösségi, kulturális és szórakozási igényeit, továbbá az új ismeretek megszerzésére is irányuló érdeklődésüket elégíti ki, emellett pedig programjai révén is szeretnék a távolabb élők számára vonzóbbá tenni a göcseji települést.

- A rendezvényeink közül a legjelentősebb továbbra is a Göcseji Aratónapok programja, amire ez évben már 29. alkalommal kerül sor - folytatta a polgármester. - A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a szombat a hagyományőrzés, a népi-paraszti kultúra bemutatása jegyében telik, míg vasárnap a szórakoztatásé lesz a főszerep.

Lendvai Jenőné egyéb, már hagyományos rendezvényeket is kiemelt. Ezúttal is lesz pünkösdi hegyi búcsú, megtartják a plébánia búcsúi ünnepségét is, amelyhez évek óta kapcsolódik a hobbikiállítás, s ez évben is lesz borverseny és szüreti felvonulás a faluban.

Idén a férfiakat ünneplik, és megtartják a Göcsej Szíve Dalkör 15 éves jubileumát is, utóbbira a művészeti csoporttal történt egyeztetés alapján március 4-én kerül sor. - A rendezvények egy része az állami és egyházi ünnepekhez, a jeles napokhoz, vagy a helyi szokásokhoz kötődik - tette még hozzá a polgármester.

- Célul tűztük ki azt is, hogy tovább bővítsük a rendezvényeink sorát, így ebben az évben első alkalommal megszerveztük a Vince-napi pincejárást és a hozzá kötődő szőlőmetszést, aminek a gazdák körében olyan elsöprő sikere volt, hogy ezt is hagyománnyá kívánjuk tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!