Nagykanizsa

2015.12.30. 13:45

Rövidesen kijelölik a bérlőket

Nagykanizsa – A bérlakások felújítása határidőre befejeződött, ám a családoknak még néhány hónapot várni kell a költözéssel – tudtuk meg a ligetvárosi projekt kapcsán.

Pásztor András

Mint arról múlt kedden beszámoltunk: lezárult a ligetvárosi településrész szociális célú rehabilitációja, mely projekt keretében sok más fejlesztéssel együtt, 24 darab önkormányzati bérlakás átfogó rekonstrukciója is szerepelt.

A beruházás során a közel száz évvel ezelőtt épült, egykor ideiglenes katonai kórházként funkcionáló ingatlanokat teljesen felújították, a homlokzat külső hőszigetelést kapott, illetve a régi, elöregedett nyílászárókat is lecserélték. A régi lakásokban a villamos hálózat modernizációja mellett, a gázvezeték hálózat szabványosítását is megoldották, illetve bizonyos lakásoknál a komfortfokozat növelésére is sor került a fürdőszobák kialakításával. Ezen kívül beépített konyhabútor és tűzhely is a került a lakásokba. A régi épületeken a tető is felújításra került, így teljes egészében megújultak az ingatlanok. A területen kisebb parkrendezési munkálatok vannak csak hátra, illetve a belső udvar közlekedési útvonalainak, járdáinak megépítése, felújítása a következő hónapokban valósul meg.

– Noha a bérlakások már kulcsra kész állapotban vannak, a költözéssel még várni kell egy keveset – árulta el Bilicz Csaba, a bérlakásokat is kezelő Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. – A felújítás megkezdése előtt összesen 19 családot költöztettünk át másik bérlakásba, számukra elvileg kötelező a visszaköltözés lehetősége, ám időközben többen is jelezték, hogy változás történt családi állapotukban, s ezért inkább maradnának a jelenlegi helyükön. A ligetvárosi lakások komfortfokozatának növelése  a bérleti díj, illetve a rezsiköltségek emelkedését is magával hozza. Emiatt elképzelhető, hogy lesznek olyanok a régi bérlők közül, akik nem tudják vállalni ezen költségek kifizetését. Minderről azonban a közgyűlés szakbizottságának kell majd döntenie a közeljövőben.

– Várhatóan a jövő év első hónapjaiban írja ki az önkormányzat a pályázatot az üres, felújított bérlakásokra – mondta Balogh László, a humán bizottság elnöke. – Az elbírálás során természetesen a szociális rászorultság elve érvényesül majd, de arra is szeretnénk odafigyelni, hogy elsősorban olyanok kapjanak bérleti jogot, akik képesek kifizetni a bérlakás költségeit, azaz a bérleti díjat, illetve a rezsiköltségeket – jelezte a bizottság elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!