Nagykanizsa

2015.10.07. 10:01

Egészséges az egészségügy?

Nagykanizsa – A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának egyetemi docense, dr. Péter Erzsébet Egészséges az egészségügy a Balatonnál? - Egészséges fejlesztés vagy az egészségfejlesztés a megoldás a magyar üdülőkörzetben? címmel írt angol nyelvű könyvet a LAMBERT Academic Publishing gondozásában, mely az elmúlt 10 év kutatói eredményeit foglalja magába.

Benedek Bálint

A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampusza adott lehetőséget a kutatásra és támogatta az eredmények hazai és nemzetközi közlését. A könyv a felsőoktatási képzésben, a turizmushoz, vállalkozói szférához és egészségfejlesztéshez kapcsolódó európai uniós támogatáspolitikai rendszerek, a vidékfejlesztés speciális kérdései iránt érdeklődők számára hasznos olvasmány.

- A vizsgálat eredményei bemutatják, hogy a helyi lakosságnak és a turistáknak nyújtott szolgáltatások hogyan befolyásolják a térségben működő, kiskereskedelemben és vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások hosszú távú sikerességét, döntéshozatalát - mondta dr. Péter Erzsébet. - A vizsgálat eredményeit meghatározza a munkahelyi környezet minősége és közvetlen valamint közvetett hatásai, amelyek számos módon befolyásolják az egészségi állapotunkat. Az egészségfejlesztés és egyben az egészségvédelem egyik, talán a legfontosabb színtere a munkahely. A munkahelyi egészségfejlesztés kifizetődő tevékenység, hiszen a hasznából a munkáltató, a munkavállaló és a szociális ellátórendszer egyaránt részesül. Az egészséges, képzett és motivált munkaerővel növekszik a vállalkozás innovációs potenciálja és a termelékenysége. A jól végzett munkahelyi egészségfejlesztés javítja a vállalatról alkotott képet az ügyfelek körében és a munkaerő piacon egyaránt, melyet a menedzsment tudományon belül a vállalati kultúra szintjein is megvizsgál.

Dr. Péter Erzsébet könyvében részletesen taglalja, hogy az állami rendszerrel a legtöbben a hosszú várakozási idő és a türelmetlen bánásmód miatt elégedetlenek. Úgy érzik, a magánszférán belül több időt szentelnek a szakemberek a problémáikra.

Dr. Péter Erzsébet egyetemi docens a kutatásokat foglalta össze. Fotó: Szakony Attila

- A munkavállalók egészsége viszont kiemelt prioritást jelent az Európai Unió számára – folytatta az egyetemi docens. - Az EU egészségpolitikája azt hivatott biztosítani, hogy az unióban élő polgárok mindegyike hozzájuthasson színvonalas egészségügyi ellátáshoz. Legfontosabb célkitűzéseik: a betegségek megelőzése, az egészségesebb életmód népszerűsítése, a jóllét térnyerésének elősegítése és többek az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása.

A fentiek miatt a vizsgálatban központi szerepet kapott a prevenció, ahol tanulmányozta, hogy országos szinten és a vizsgált balatoni térségben a fogyasztási kultúra mennyi testi és lelki feltöltődést adhat. Az egészség hosszabb ideig tartó hiánya ugyanúgy veszteséget okozhat a vállalatnak, mint a teljes távolmaradás. A munkáltatók emiatt egyre fontosabbnak érzik a vállalati egészségfejlesztést az egészségmegőrzést elősegítő béren kívüli juttatások nyújtása révén is. Fontos az egymásra történő odafigyelés, ami egy nagyobb multinacionális cégnél is jelentkezik, de ott ez leginkább az előírásoknak való megfelelésre vezethető vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!