Nagykanizsa

2014.06.01. 11:05

Fél évszázad bűvöletében a Dr. Mező Ferenc Gimnázium

Nagykanizsa - Nívós kétórás gálaműsorral emlékezett szombaton a HSMK színháztermében elmúlt 50 évére a Dr. Mező Ferenc Gimnázium. Az esemény alkalmából a fél évszázadot feldolgozó kiadvány is készült, melyben az intézmény történeteinek mérföldköveit szedték csokorba.

Benedek Bálint

Az első csengőszó 1964. augusztus 30-án 10 órakor szólalt meg az akkori nagykanizsai 2-es számú gimnáziumban. Az ország iskolaépítési lázban égett ebben az időben, hiszen a második világháborút követően megugrott a születésszám. Ebben a szellemben az akkori építészeti stílust követve épült meg az intézmény, melyet a létszámnövekedés miatt többször átszabtak, s bővítettek. Az iskola, három évvel később 1967. március 22-én vette fel a pölöskefői szellemi olimpiai bajnok, Dr. Mező Ferenc nevét.

- Az 1970-es évek elejéig a gimnáziumi képzés mellett ipari szakközépiskolai képzés is folyt - mondta köszöntőjében az intézmény igazgatója, Szermek Zoltán. Számos sikeres évet követően jelentős állomás volt életünkben az 1993-ban bevezetett érettségi utáni szakképzés beindítása. 2011-ben összevontak bennünket a Thúry-szakképző iskolával. Egy év múlva a beiskolázással küszködő öt évfolyamos nyelvi előkészítős képzést felváltotta a korábban nagyon sikeres nyelvi tagozatos képzés.

Szermek Zoltán szerint az ötvenéves jubileummal egy korszak zárul le, ugyanis a következő tanévtől megszűnik a szakközépiskolai képzés, mely kizárólag a Thúry-tagintézményben indul csak.

- Az eltelt fél évszázad alatt túlzás nélkül mondhatom, kiváló pedagógusok oktattak az intézményben, s eddig több, mint hétezer diákunkra lehetünk büszkék, akik jól helytállnak az élet minden területén - tette hozzá az igazgató. Mérföldkőhöz érkeztünk, de hétfőtől újra előre kell néznünk, hogy az iskolánk szellemiségét megőrizzük.

A jeles alkalomból a diákok irodalmi műsorral készültek, de felléptek Swans Balett fiataljai is. A gimnázium elismerést vehetett át Papp Ferenctől, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület tagjától. De az ünnepségen korábbi tanárok és diákok is felvillantották legszebb emlékeiket.

- Az élet bebizonyította, hogy kiváló alapokat kaptam az iskolámtól - mondta Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. alapítója. Sokat tanultam osztályfőnökömtől, dr. Cseke Ferenctől, de a sakkozás terén is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam.

A mai kor fiataljai sem panaszkodnak a képzésre és a hangulatra. Mint azt a 17 éves Osvald Anna diákpolgármester elmondta: a pedagógusok kíváncsiak a gyerekek kvalitásaira, a szorgalmat mindig díjazzák és segítőkészek is.

- A legjobb döntést hoztam, amikor mezős lettem, nagyon jó csapat a miénk - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!