Nagykanizsa

2014.03.19. 11:20

Húszmillió felújításra

Nagykanizsa - A múlt évihez hasonlóan, az idén is 32 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzat úgynevezett lakáscélú ingatlanjainak felújításához.

Pásztor András

A tavalyi keretösszegből a legnagyobb tételt, közel 20 millió forintot a megüresedő bérlakások részleges, illetve teljes helyreállítására fordította a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. A pénzből 30 darab bérlakást sikerült rendbe tenni.

– A fennmaradó mintegy 12 millió forint egy részét hiteltörlesztésre fordítottuk, hiszen a város önkormányzatának több olyan társasházban is van tulajdonrésze, melyek az elmúlt időszakban komoly rekonstrukción estek át, s melyeket a társasház hitelből finanszírozott – mondta Kámán László vezérigazgató. – Természetesen olyan társasházak is voltak, amelyek nem hitelből, hanem önerőből valósították meg a szükséges felújításokat, ez esetben a tulajdoni hányad mértékében nekünk, pontosabban az önkormányzatnak is hozzá kellett járulni a költségekhez.

Az idei feladatokhoz szintén 32 millió forintot rendelt a képviselő-testület, amelyből 4.3 millió forint lesz a társasházak hiteltörlesztése, illetve további 7.1 millió forint oszlik meg az önkormányzati ingatlanok bontására, valamint a bérlakások és üzlethelyiségek kötelező gázcsatlakozó-vezetékeinek és mérőóráinak felülvizsgálatára.

– A megüresedő bérlakások felújítására idén is közel 20 millió forintot tudunk fordítani, mely keretből 32 lakás helyreállítását tervezzük – jelezte Kámán László, aki megerősítette, hogy a bérlakások többsége azért üresedik meg, mert kénytelenek kiperelni azokat a bérlőket, akik nemhogy a lakbért nem fizetik, de komoly hátralékokat halmoznak fel a közműszolgáltatók felé. – A bérbeadás feltételei között ugyan szerepel, hogy a bérlő köteles olyan állapotban visszaadni a lakást, mint ahogy átvette, de ez az esetek többségében elmarad. Aki ugyanis a villany- vagy a gázszámlát sem tudja fizetni, annak honnét lenne több százezer forintja kifestetni a lakást, felcsiszoltatni a parkettát vagy megjavíttatni bármit, ami időközben elromlott.

Mint azt megtudtuk: a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. éppen ezért most azt tervezi, hogy olyan bérlakásokat is meghirdetnek, melyek estében a leendő bérlőnek kell vállalni az ingatlan előírás szerinti felújítását. A költségek bizonyos része természetesen leírható lesz a bérleti díjból.

– Úgy gondolom, aki hajlandó pénzt költeni arra, hogy megfelelő körülmények között lakjon, az talán nem fog milliós hátralékokat felhalmozni – magyarázta a vezérigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!