Nagykanizsa

2014.01.05. 08:05

Kubalát, Kocsist és Árpádházi Jolántát is tisztelik

Többek között a katalánokról is szó esett szombat este a Thúry Baranta Közösség összejövetelén, ahol Kustos Virág leendő óvodapedagógus mesélt tapasztalatairól, s élményeiről.

Pásztor András

Mint azt a fiatal lány elmondta: a közelmúltban egy nemzetközi program keretében négy hónapot tölthetett Barcelonában a Nyugat-Magyarországi Egyetem végzős hallgatójaként. Az ott szerzett tapasztalatokról, élményekről szólva Kustos Virág azt mesélte: a katalán igazi, büszke nemzet, függetlenségi törekvéseiket a mai napig nem adták fel, minden év szeptemberében óriási tüntetést szerveznek.

A leendő óvodapedagógus mesélt arról is, hogy a katalánok több magyar focistát – Kubalát, Kocsist – is dicsőítenek, de igazán II. András lányát, Árpádházi Jolántát – I. Jakab király felesége volt – tartják legtiszteltebb királynéjuknak.

Az előadást követően Vörös András, a Thúry Baranta Közösség vezetője pár mondatban a csoport idei terveit is összefoglalta. Mint mondta: a közelmúltban Csap Lajos felajánlásának köszönhetően egy kisebb könyvtárat is létrehoztak a Baranta barlangban, ahol sok olyan könyv található, amit emigrációban, Németországban, Argentínában, Dél-Afrikában adtak ki.

Vörös András említést tett az idei, immár negyedik Thúry-portyáról is, mely kapcsán nem csak a hagyományos Kanizsa és Orosztony közötti, közel 30 kilométeres gyalogtúrát szervezik meg, hanem koncertekre is sor kerül, sőt egy Thúry Györgyről szóló színművet is színpadra állítanak a Medgyaszay Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!