Nagykanizsa

2013.05.30. 16:21

Padlóra kerültek az aszfalt miatt

Az elmúlt időszakban több helyi, útépítéssel foglalkozó vállalkozó került nehéz helyzetbe amiatt, mert a szokásosnál jóval több esetben kellett garanciális javításokat végezniük. Állításuk szerint az úthibákért nem csak ők, hanem a Teerag-Asdag Kft. a felelős, amelynek zalakomári üzemében gyenge minőségű aszfaltkeveréket állítottak elő.

Sámel József

A pórul járt kanizsai vállalkozók közt akad olyan, akinek a cége már felszámolás alatt van, miután a garanciális javítások finanszírozása miatt képtelen volt fizetni a beszállítóknak. Így járt például Horváth László, a Veghor Kft. ügyvezetője, aki mint mesélte: 2011.  áprilisban vásárolt nagyobb mennyiségű aszfaltot a Teerag-Asdag Kft. zalakomári üzeméből, amit aztán egy keszthelyi szupermarket parkolójában használtak fel.

A 61-es főút zalai és somogyi szakasza. Jól látható, hogy melyik szakaszon készült  el  a kopóréteg újraaszfaltozása (Fotó: Szakony Attila)

- Alighogy befejeztük a területen a munkát, a megrendelő jelezte felénk, hogy kopik, töredezik az aszfalt - emlékezett vissza Horváth László, aki a minőségi problémát jelezte az aszfaltkeverő üzemnek.

- Beszéltem a Teerag-Asdag Kft. egyik munkatársával (úgy tudom azóta már nem dolgozik a cégnél), aki szóban elismerte, hogy az aszfaltkeverékhez bizony rossz minőségű követ használtak, ezért az aszfalt sem lett tökéletes. Erről a beszélgetésről hangfelvételt is készítettem, amit közjegyzői okiratba is foglaltattam, ám a cég ennek ellenére hivatalosan nem ismerte el, hogy hibázott, sőt azóta már felszámolást is indítottak ellenem, mivel nem tudtam kifizetni a rossz minőségű aszfalt árát.

Szintén a zalakomári aszfaltkeverő üzemből vásárolt aszfaltot Mórácz József, a fonyódi székhelyű Tabán-Bau Kft. vezetője, aki ugyancsak összerúgta a port a Teerag-Asdag Kft-vel.

- Nekünk is rengeteg pénzünk folyt el a garanciális javításokra, így végül mi sem fizettük ki a rossz minőségű aszfalt egy részét - ismerte el Mórácz József, akit aztán emiatt be is perelt a Teerag-Asdag Kft. - A bírósági eljárás érdekes volt, egyszerűen nem nyerhettünk. Hiába mutattuk be az aszfaltról készített laboratóriumi vizsgálat eredményét, amiből kiderül, hogy az aszfalt kötőanyag tartalma kisebb, míg a porszerű anyag tartalom magasabb volt a hazai szabványnál, ez nem volt elég a bíróságnak. Igazságügyi szakértőt akartak kirendelni, ám ennek költségét - 400 ezer forint - is nekünk kellett volna állni. Erre nem volt pénzünk, így végül peren kívül megegyeztünk a Teerad-Asdag Kft-vel, kifizettük azt az 500 ezer forintot, amivel tartoztam a használhatatlan aszfaltért.

Mórácz József, a Tabán-Bau Kft. ügyvezetője szerint a laboratóriumi vizsgálat is bizonyította, hogy az aszfalt minősége nem felelt meg hazai szabványnak (Fotó: Szakony Attila)

A Víg-Wold Kft. ügyvezetője, a kanizsai Víg Attila is ráfázott. Mint mesélte: az elmúlt időszakban több zalai és somogyi kistelepülésen kapott útépítési munkát, melyeknél a Teerag-Asdag Kft. zalakomári telepéről származó aszfaltot használták fel.

- A zalakomári keverőtelepről már nem először vásároltam aszfaltot, tulajdonképpen korrekt üzleti kapcsolatban álltam a céggel - hangsúlyozta Víg Attila. - Tavaly aztán egy új összetételű aszfalttal szolgáltak ki, de fel sem merült bennem a gyanú, hogy gond lehet a minőséggel. Mondjuk az furcsa volt, hogy a kérésem ellenére sem adták oda az aszfalt keveréktervét, abból ugyanis egyből kiderült volna, hogy az aszfaltkeverék nem felel meg a hazai előírásoknak és szabványoknak. Talán mondanom sem kell, ott ahol a zalakomári aszfaltot terítettük le, pár hónapon belül problémák adódtak, megrepedezett, szétmorzsolódott az aszfalt.

Az aszfaltért végül Víg Attila sem fizetett, amiért a Teerag-Asdag Kft. szintén pert indított. Ez az eljárás jelenleg is zajlik, hogy mi lesz a végkimenetele azt most még nehéz lenne megjósolni.

Az ügy kapcsán megkerestük a Teerag-Asdag Kft-t is, amelynek jogi osztályáról azt a választ kaptuk, hogy a cégnek valóban több jogvitája van, köztük Víg Attilával is. Ezeket viszont kizárólag bírósági úton folytatják le, eddig sikerrel. A jogi osztály azt is jelezte, hogy a sajtóban nem kívánnak reagálni a kanizsai vállalkozók által elmondottakra.

Az ügy itt akár véget is érhetne, ám a pórul járt kisvállalkozók azt is elmondták: tudomásuk szerint a Teerag-Asdag Kft. saját kivitelezésben aszfaltozott a 61-es számú főút zalai és somogyi szakaszán, ahol ugyanolyan minőségi problémák merültek fel.

Utóbbi információt Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője is megerősítette. Mint írta: a 61-es számú főúton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és a Teerag-Asdag Kft. kivitelezésében, mintegy 10 kilométeres szakaszon zajlott aszfaltozási munka 2010-ben. Az út minőségével problémák adódtak, alig egy év alatt a kopóréteg felületén megindult a kipergés, a kátyúsodás, a felület bomlása. Éppen ezért a garanciális javítási munkák keretében mintegy 75 ezer négyzetméteres területen a kivitelező kicserélte az aszfaltot, a javítási munkálatok tavaly július közepén fejeződtek be. A szóvivő elismerte, hogy a 61-es út zalai szakaszán is hasonló problémák merültek fel, ezért a Teerag-Asdag Kft. itt is visszamarja a kopóréteget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!