Nagykanizsa

2013.04.09. 11:14

Olvasókönyv, kisfilm és a helyi legendák erősítése szerepel a tervek között Nagykanizsán

Nagykanizsa - Az idei esztendő terveiről, újszerű kezdeményezéseiről számolt be kedden dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke, aki hangsúlyozta: az önkormányzattal közösen tovább dolgoznak a területi múzeumi státusz visszaállításán.

Sámel József

Mint elhangzott: Kanizsa városa kiállt a múzeum megtartása mellett, így önkormányzati fenntartásba is került az intézmény. Az alapítvány  kuratóriuma - a polgármester támogatásával - most azon dolgozik, hogy helyreállítsa a területi múzeumi státuszt, amely ügyben Cseresnyés Péter egyeztetést kezdeményezett az illetékes államtitkárral.

- A kuratórium továbbra is támogatja a Szent Lujzát ábrázoló üvegablak restaurálását - mondta az elnök, aki jelezte: a szükséges pénz  nagy része már összegyűlt, de további felajánlásokat várnak, mivel körülbelül 200 ezer forint hiányzik a megvalósításhoz. - A városlakók identitását erősítendő, egy Kanizsai Olvasókönyv szerkesztését is elhatározta a kuratórium, melynek előkészítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan egy idegenforgalmi kiadvány készítése is felvetődött, mely több nyelven mutatná be a város történetét, nevezetességeit.

Mint azt dr. Polay György elmondta: a fejetlen fehér mén legendáját is szeretnék minél inkább bevinni a köztudatba, ezért szponzort kerestek egy kisfilm elkészítéséhez, amit a városi tévé és a Batthyány Lajos Gimnázium fiataljai valósítanak meg. A kuratórium egy Thúry György emlékhely kialakítását is támogatná, ahol a későbbiek során méltó módon emlékezhetne meg a város az egykori kapitányról. Emellett az ősz folyamán egy Zrínyi-konferencia rendezését is tervbe vette az alapítvány.

- Április 12-én, azaz pénteken egy kisebb ünnepségre is sor kerül, mely keretében az idei évi patkódíjakat adjuk át, majd szegeljük fel a múzeum Fő utcai kapujára - folytatta az elnök. - Ettől a naptól kezdve indul Gyuri bíró - egy emberméretű báb - munkája is, aki az intézmény  emeleti balkonjáról naponta ajánlja majd a múzeumi programokat a város lakóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!