Nagykanizsa

2011.02.07. 17:55

Balázs-napi dalolás, torokbaj nélkül

Zalaszentbalázs névadójára, a torok, a kikiáltók és az énekesek védőszentjére, Szent Balázs püspökre emlékeztek szombat délután a művelődési házban. Hagyományosan énekléssel, népdalkórusok találkozójával ünnepelték a szent életű atyát.

Horváth-Balogh Attila

– A Balázs-napi rendezvény igénye 5 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, akkor került sor az első alkalomra – bocsátotta előre Beke Miklósné, a szervező Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesülete vezetője. – Most olyan hagyományőrző csoportokat hívtunk meg, akikkel szoros baráti kapcsolatokat ápolunk, s rendszeresen találkozunk velük különböző versenyeken. Eljöttek a bókaházi népdalkör, a hévízi Tiszta Forrás Dalkör, a Csesztregi Pávakör, helyből a Zalaszentbalázsi Nyugdíjasklub Énekkarának tagjai, továbbá egy szlovéniai, hármasmalmi csapat.

A közel 100 fellépőt Uzonyi Dezső polgármester köszöntötte,  s adott némi historikus jellegű áttekintést a kisázsiai Szebaszté örmény származású püspökéről.


– Nagyon örülünk, hogy eljöhettünk – mondta aztán lapunknak Bábovics Irénke, a Hármasmalmi Népdalkör elnökasszonya. – Huszonöt éves a népdalkörünk, s immár 10. éve van együttműködésünk Zalaszentbalázzsal. Főleg zalai népdalokat éneklünk, ami csak első hallásra meglepő, ugyanis a településünk régen e megyéhez tartozott.

A hévízi Tiszta Forrás Dalkör is képviseltette magát a szombati találkozón. Nevük arra utal: repertoárjuk csak tiszta forrásból táplálkozik.

– Szomorú, hogy a fiatalokat sajnos, egyre nehezebb „becsábítani” a népdalkörökbe – mondta Hontvári Lászlóné elnök. – Sajnos úgy tűnik, ha a nyugdíjas korosztály kihal, nemigen lesz utánpótlás. Pedig a népdal olyan kincs, ami most még itt van az orrunk előtt – csak le kell hajolni érte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!