Nagykanizsa

2010.04.02. 02:29

Új, meghökkentő, inspiráló - Kovács Lilian gondolkodtatni szeretne

Nagykanizsa - A fiatal tájszobrász, Kovács Lilian gondolt egy nagyot, s felkeresett 7, általa csodált képzőművészt: rendezzenek közös kiállítást. Ha lehet, valami újszerűt - és lőn.

zaol.hu

A kanizsai kötődésű, Budapesten élő Kovács Lilian szobrászművész meghívását Király Fanni ötvösművész, Kurucz Ildikó öltözéktervező iparművész, Haber Szilvia keramikus, Pinviczki Judit textil iparművész, Király Ditta szobrász, Kárpáti Tibor grafikus, valamint Terbe János bútordesigner fogadta el. Ennek gyümölcse a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában kialakított tárlat, egy fiktív kert és lakásbelső, melynek gyújtópontjában a szervező szobra áll. Illetve fekszik.

 - A pécsi egyetemen Rétfalvi Sándor, Gaál Tamás és Nagy Márta voltak a mestereim, akiktől nagyon sokat tanultam - mesélt pályája nem is oly rég volt kezdetéről Kovács Lilian, akinek édesanyja - nem mellesleg - Járási Ildikó iparművész. - A nagy szobrok, a különleges formavilág vonz. Szeretem a környezethez igazítani alkotásaimat, amelyek - természetszerető ember lévén - kültérbe valók, masszívak. Itt bemutatott legfrissebb tájszobromat is egy kertben vagy hegyoldalban tudnám elképzelni, címe Kapcsolatok . Mindenki mást lát benne: elmúlást, szerelmet, anya-gyermek kapcsolatot. Ténylegesen azonban egy szerelmi csalódás, s az újabb érzelmi lobbanást megelőző várakozás inspirált. A szobor samottos kerámiából készült, aminek fontos jellemzője, hogy 1200 fokon ég ki. Ennél fogva nagyon stabil, tömör, fagyálló anyaggá válik. Fedésnek pedig hamuból és porcelánból kevert mázt használtam.

Kovács Lilian kísérletező kedvű művész. Kereteket feszeget, s közben valami újat, meghökkentőt teremt. Hitvallása szerint nem az a jó alkotás, amiről a befogadó rögtön tudja, mit is akart vele mondani készítője.

Nos, az április 10-ig még látogatható kiállításon jó pár elgondolkodtató remekkel találkozhat az érdeklődő. Például kartonpapír bútorokkal, természetes anyagokból készült öltözékekkel, origami-szerű kerámiákkal, pergamenvirág-ékszerekkel. Érdemes megnézni. Inspirál.

Kacskaringós úton a kiteljesedésig

Kovács Lilian 1981-ben született Nagykanizsán. 2000 és 2001 között a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskolában tanult, ékszerbecsüs-, drágakő foglaló-, aranyműves, illetve vésnöki szakmákban. Aztán a Corvin rajziskola és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrász tanszéke következett. 2005 óta a Coburg-i művészeti egyesület, két éve pedig a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagja.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!