Nagykanizsa

2009.04.06. 06:17

Beperelte az önkormányzatot

Nagykanizsa - Beperelte az önkormányzatot az ipari park egyik vállalkozója, Bohár Attila. A mostani városvezetés az előzőhöz képest három és félszer többet kérne tőle egyazon területért.

zaol.hu

Bohár Attila még 2006. október tizedikén állapodott meg írásban az ipari parkot működtető Nagykanizsai Régió Ipari Park és Logisztikai Központ Kft. akkori ügyvezetőjével, hogy az általa megvásárolni kívánt terület vételárát 1100 forint plusz áfás négyzetméterenkénti összegben határozzák meg az egyeztetéseknek megfelelően úgy, hogy ezt veszik alapul a a később megkötendő adásvételi szerződésben is. (Arra nem tér ki a megállapodás, hogy mit is jelent a később...) 

A dokumentumban azt is rögzítették, hogy az ingatlan kerítéssel és közművekkel nincs ellátva, s a Bohár Kft. engedélyt kap arra, hogy megkezdje a területen a beruházási és előkészületi munkákat. A megállapodás aláírása után két héttel önkormányzati választásokra került sor, az ipari park vezetése a városvezetéssel egyetemben távozott. Hogy ezt követően pontosan mi történt a megállapodással, s miért nem sikerült megvennie Bohár Attilának az ingatlant az előzőleg rögzített áron, nem tudni - a vállalkozó szerint hónapokon át valamelyik fiók mélyén lapult vételi igénye. Egészen addig, amíg 2007. június 13-án az ügyrendi, jogi és közrendi bizottság határozatot nem hozott arról, hogy az akkori ügyvezetőnek nem volt felhatalmazása arra, hogy a tulajdonos nevében bármilyen jognyilatkozatot tegyen, ezt csak a polgármester tehette volna meg. Ennek alapján a megállapodás adásvételi előszerződésnek nem minősül, így az önkormányzatnak szerződéskötési kötelme nincs az abban foglalt feltételek szerint. Egy hónappal később a pénzügyi bizottság úgy döntött: a 3273 négyzetméteres területet 3600 forintos négyzetméterenkénti áron vásárolhatja meg Bohár Attila. S visszamenőleg követelik rajta a bérleti díjat is, hiszen a földdarab nem került a tulajdonába. A vállalkozó úgy döntött: perre megy.Bohár Attila: „Nemhogy segítenék a munkánkat, inkább újabb akadályokat gördítenek elénk”
Fotó: Szakony Attila

- Nem értem ezt az egészet, hiszen nekem az előző önkormányzattal van egy érvényes megállapodásom, 1100 forintos négyzetméterenkénti vételárról - magyarázta Bohár Attila. - Ráadásul abban az időben sokaknak értékesítettek ennyiért területeket, nemcsak nekem. Azt sem értem, mi alapján döntöttek úgy, hogy az eredeti ár többszörösét kérik az ingatlanért, miközben azóta semmi nem történt rajta, csak annyi, hogy a saját pénzemen körbekerítettem és elláttam közművekkel. Körülbelül négymillió forintot költöttem rá, ugyanis tele volt törmelékkel, amit én szállíttattam el. Sajnos, több vállalkozótársammal úgy látom: itt nemhogy segítenék a munkánkat, inkább mindenben akadályt gördítenek elénk.

Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: álláspontjuk szerint a Bohár-féle megállapodás jogi szempontból nem szerződés, mert azt senki, sem az illetékes bizottságok, sem a közgyűlés nem hagyta jóvá.

- Mivel adásvételi szerződés az ügyben nem készült, ezért mi úgy tekintjük, hogy az ingatlanra vonatkozó bérleti szerződés jelenleg is érvényben van, ezért az esetleges adásvételi szerződés megkötéséig a bérlőnek bérleti díjat kell fizetnie - mondta. - Ennek kapcsán jelentős díjhátraléka keletkezett a Bohár Kft.-nek, amit fizetési meghagyás keretében be kell szednünk. Úgy vélem, most már csak a bíróság döntheti el, voltaképpen kinek is van igaza.

Panaszt tett a GVH-nál
Bohár Attila egy másik ügy miatt a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) tett panaszt. Az egykoron laktanyaként funkcionáló ipari park legénységi épületét nemrég értékesítette az önkormányzat. A Bohár Kft. is benyújtotta vételi szándékát a kitűzött 25 millió forint plusz áfás áron. Bohár Attila állítja: a versenytárgyalásra nem kapott írásban meghívót, szemben a másik két pályázóval, akik közül az egyik végül nettó 25 millióért vihette el az ingatlant. Kámán László az ügy kapcsán azt mondta: Bohár Attilát írásban valóban nem, de szóban tájékoztatták a versenytárgyalás időpontjáról, s meghirdették azt lapunkban, illetve országos sajtóorgánumokban is.

Ezek is érdekelhetik