Márokföld

2015.04.27. 16:03

Aranyérmet a győztesnek - Íjászat, darts, teke és kincskereső játék is szerepelt a programban Márokföldön

Márokföld – A település névadójának ünnepén, Márk nevenapján szervezték meg a harmadik sportnapot Márokföldön.

Gyuricza Ferenc

A szombati rendezvényt a helyi Íjász és Hagyományőrző Egyesület koordinálta, de a szervezésbe az önkormányzat is besegített. Mint azt Szabó István polgármester kiemelte: választásuk olyan szabadidős sportágakra esett, amiket bárki könnyen elsajátíthat.

– Az íjászat értelemszerűen adott volt, mellette lengőteke és darts, illetve célbadobás szalmakarikával szerepelt most a programban – sorolta a polgármester. – A kínálatot minden évben próbáljuk valamelyest frissíteni, a gyerekek kedvéért most egy kincskereső játékot is elindítottunk, ezt a felnőttek is kipróbálták, hatalmas sikert aratott a körükben. Ez utóbbi amúgy új kezdeményezés volt, azokat a népi játékokat váltottuk fel vele, amelyeket a korábbi években már kipróbálhattak a hozzánk érkezők.

Az íjászatot szinte mindenki kipróbálta. Balról Pfeiffer Tamás, Németh Luca és Czvik Csenge. Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egész napos programra közel ötvenen gyűltek össze, a falu 60 fős lakosságszámához viszonyítva ez nagyon jó eredmény. Szabó István meg is jegyezte: nemcsak helyből, de a környező településekről is érkeztek érdeklődők. Részt vett a sportnapon a márokföldiek testvéregyesülete, a bajánsenyei Őrállók Alapítvány néhány több tagja is, ők a kínálatot bajvívással színesítették, emellett az íjászatban is jeleskedtek. Vezetőjük, Pfeiffer Tamás hasznos tanácsokat adott azoknak, akik most először vették a kezükbe őseink egész Európát félelemben tartó fegyverzetének mai megfelelőit.

– Ugyan nem Márokföldön lakom, de tagja vagyok az itteni íjász egyesületnek, ezért is tartottam fontosnak, hogy részt vegyek a rendezvényen – mondta a nemesnépi Czvik Csenge, aki gyakorlott íjásznak számít. – Baráti társasággal, s egyben családi körben érkeztem, a programot pedig kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom, célszerű lenne másutt is hasonló versenyeket szervezni amatőrök számára.

Csenge az íjászat mellett a darts-ot próbálta ki, ez utóbbit leginkább kíváncsiságból. Közben az is kiderült, hogy a saját sportágában – ahol elég népes mezőny gyűlt össze – ő teljesített a legjobban.

– Miután az íjászat, a teke és a darts is versenysport, így természetesen a legjobban teljesítőknek érem is dukál hozzá – jelentette ki a polgármester. – Ennek különösen a gyerekek örültek, akik a kincskereső játék során már amúgy is begyűjthették a maguk ajándékait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!