Lóerő

2014.07.20. 18:30

Veterán járművek felvonulása

Külsősárd - Hat országból érkeztek oldtimer tulajdonosok arra a határ menti túrára, amelynek egyik állomása a külsősárdi Határtalan fesztivál volt. A járművek közül a legrégebbi egy 75 évvel ezelőtt gyártott Fiat típusú személyautó volt.

Gyuricza Ferenc

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a mindössze 77 lakosú Külsősárd központja, a településen évek óta júliusban rendezik meg azt a Határtalan fesztivált, aminek egyik legvonzóbb eseménye a veterán járművek felvonulása, de sokan voltak kíváncsiak a hastáncosok, a néptáncosok és az énekkarok műsorára is, akárcsak a fesztivál sztárvendége, A Két Zsivány együttes esti műsorára is.

- Olyan programot igyekszünk összeállítani, ami nemcsak a helyiek, de a környéken lakók számára is érdekes lehet - magyarázta Gasparics Győző polgármester. - A kulturális bemutatók mellett így minden esztendőben megtartjuk a veterán járművek találkozóját is, ebben egy szlovéniai egyesület, a Csepel-Pannónia Baráti Kör a partnerszervezetünk.


Az oldtimer járművek felvonulását Nenad Jovanovic vezette (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Utóbbi elnöke, Nenad Jovanovic kérdésünkre elmondta: évente több túrát is szerveznek, ezek közül az egyiket mindig a külsősárdi fesztivál időpontjához igazítják. Ez évben pontosan 101 jármű vett részt a Szlovénia és Magyarország határ menti térségeit érintő felvonuláson, nagyjából fele-fele arányban motorok és személyautók.

- Az egyesületünk teljesen nyitott, a túránkhoz nemcsak a Csepel és a Pannónia tulajdonosokat várjuk, hanem szívesen fogadjuk a többi oldtimer-kedvelőt is - mondta. - Eddig többnyire négy országból, Szlovéniából, Magyarországtól, Ausztriából és Szlovákiából csatlakoztak résztvevők hozzánk, ezúttal viszont alkalmilag egy szerb, továbbá két német taggal is bővült a csoport.

A 105 kilométer hosszú túra legrégebbi résztvevője egy magyar tulajdonban lévő Fiat típusú személyautó volt, amit pontosan 75 esztendeje, azaz 1939-ben gyártottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!