Lóerő

2013.11.28. 15:10

Kevesebb a halálos baleset az utakon

Idén október végéig a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma kissé nőtt az országban, míg a halálos áldozatok száma némileg csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez derül ki a baleset-megelőzési bizottság tájékoztatójából.

Arany Gábor

Idén október 31-ig összesen 12.984 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt a hazai közutakon, s ez csekély mértékű (0,4 százalékos) növekedés a tavaly azonos időszakban regisztrált 12.932 balesethez képest. A halálos, és a könnyű sérüléses balesetek száma csökkent, míg a súlyos kimenetelű baleseteké nőtt. Kedvező hír, hogy a közúti balesetben meghaltak száma 1,39 százalékkal csökkent, hiszen idén októberig 497 közúti tragédiát regisztráltak a tavaly tíz havi 504-gyel szemben. Ez azt is jelenti, hogy idén héttel ember életét sikerült megmenteni az előző év azonos időszakához képest.

A halálos, és a könnyű sérüléses balesetek száma csökkent. Fotó: Pezzetta Umberto

Az ittasan okozott balesetek számában kedvező változások történtek. A 2012. év első tíz hónapjához képest 2013. október végéig több mint egytizedével csökkent azoknak a baleseteknek a száma, melyet szeszesitaltól befolyásolt állapotban okoztak (1.478-ról 1.315-re, így a csökkenés mértéke 11,03 százalék). Az ittasan okozott balesetek aránya az összes személysérüléses közúti baleseten belül 11,43 százalék-ról 10,13 százalék-ra csökkent, ami azt jelenti, hogy még így is minden tizedik baleset erre vezethető vissza. A közúti balesetek okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (ez az összes baleset 28százalékának áll a hátterében), míg az elsőbbségi szabályok megsértése 24 százalékban, a kanyarodási szabályok megszegése pedig 16 százalékban játszott közre a balesetek bekövetkezésében.

A személysérüléses közúti balesetek 57százalékát személygépkocsi vezetők, 9 százalékát tehergépkocsi vezetők, 6 százalékát segédmotoros kerékpárosok, 5 százalékát pedig motorkerékpárosok okozták. A forgalomban betöltött szerepükhöz képest magas a kerékpárosok aránya a balesetek okozásában, mely az előző hónapnak megfelelő mértékű, azaz 14 százalék volt (a kerékpáros balesetek száma kicsit nőtt a tavalyihoz képest, 1.796 a tavalyi 1.771-el szemben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!